Ads Top

Micro-organismen zetten organisch afval om in hoogwaardige vetzuren

Van pindakaas en chocola tot shampoo en wasmiddel: in veel producten zijn vetzuren en oliƫn verwerkt. Meestal zijn deze niet-duurzaam geproduceerd uit aardolie of palmolie. In een nieuw TKI-project werkt Wageningen Food & Biobased Research aan veelbelovende, duurzame alternatieven door micro-organismen aan het werk te zetten. Doel: vetzuren en oliƫn voor verschillende industriƫle toepassingen ontwikkelen.

Tailor-made microbial oils and (hydroxy) fatty acids is de naam van het TKI-project, waarin Wageningse onderzoekers samen optrekken met drie bedrijven: Diversey (reinigings- en hygiƫneproducten), Seppic (onder meer cosmetica en coatings) en Duynie (verwerking afvalstromen en ingrediƫnten voor veevoer). Deze bedrijven zijn op zoek naar alternatieven voor gangbare vetzuren uit aardolie of palmolie.

Deze alternatieven moeten dan wel precies de juiste eigenschappen hebben. Daar moeten micro-organismen voor zorgen. Een geselecteerde gistsoort zet organisch afval zeer efficiĆ«nt om in een olie die lijkt op palmolie of zonnebloemolie. Met biologische technologieĆ«n kunnen de onderzoekers gericht sleutelen aan de samenstelling van deze vetzuren. Volgens Jeroen Hugenholtz, expertiseleider bij Wageningen Food & Biobased Research, moet het mogelijk zijn om zo vetzuren voor een groot aantal toepassingen te ontwikkelen. “En dat is waar de industrie behoefte aan heeft: aan veelzijdige vetzuren die duurzaam zijn geproduceerd.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.