Ads Top

Duurzaamheid als collectieve gedragsopgave

Gemeenten staan de komende jaren voor de lastige opgave hun bewoners te motiveren duurzamere keuzes te maken op het gebied van energiegebruik, voedsel, circulariteit en vervoer. Maar hoe motiveer je bewoners op een effectieve manier?

De gemeenten Barendracht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR-gemeenten) roepen hiervoor de hulp in van een interdisciplinair team van ESSB, onder leiding van dr. William Voorberg. Tijdens het vijfjarige project ‘Duurzaamheid als collectieve gedragsopgave’ gaan ze op zoek naar manieren om verschillende bewonersgroepen te bereiken en uit te nodigen tot het maken van duurzame keuzes.

De erkenning van de diversiteit van de samenleving vormt hier bij het vertrekpunt. Uiteindelijk hoopt het onderzoeksteam met input voor beleid te komen die toepasbaar is in het beleid van meerdere gemeenten in Nederland.

Na vijf jaar hopen de gemeenten en het onderzoeksteam een gereedschapskist te hebben om de maatschappij op een goede manier in beweging te krijgen. De eerste stap zal zijn om de samenleving op een zinnige manier in te delen als het gaat om klimaatissues. “Wij gaan kijken naar wat voor dit vraagstuk een zinnige indeling is van de maatschappij. Is dat op basis van culturele achtergrond? Is dat op basis van de grootte van het huishouden? Is dat op basis van inkomen? Of een combinatie? Uiteindelijk hopen we met een maatregelenpakket te komen of handvatenpakket waarmee gemeenten maatregelen kunnen treffen” vertelt Voorberg over het project. Volgens hem is het vooral belangrijk om de diversiteit van de samenleving te omarmen en uiteindelijk de hele samenleving uit te nodigen om duurzaam voedsel te kopen, duurzaam te bewegen en duurzaam te consumeren, kortom duurzaam te leven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.