Ads Top

Lithium-ion batterijen in toenemende mate oorzaak van afvalbranden

De afvalsector wordt getroffen door een groeiend aantal van ‘wilde’ branden. Onderzoek toont aan dat lithium-ion batterijen in afval de belangrijkste oorzaak is van afvalbranden.

Het Ministerie van I&W informeerde afgelopen december de Tweede Kamer over de relatie tussen lithium-ion batterijen en afvalbranden, met onder andere de volgende bevindingen:

Over 2019 zijn er bij de leden van Vereniging Afvalbedrijven 317 branden gemeld. In 145 (46%) van die gevallen ligt de oorzaak in ‘ongewenste samenstelling’, wat wil zeggen dat materiaal, zoals een batterij, aanwezig is dat de brand heeft veroorzaakt.

Onderzoek van EURIC wees uit dat van de 53 Europese bedrijven waar brand was uitgebroken in de keten van de inzameling en recycling van elektronische apparaten door 49 bedrijven werd aangegeven dat beschadigde batterijen de oorzaak was (waarvan 32 aangaven dat dit de hoofdoorzaak was).

Volgens een inventarisatie van Aon Risk Solutions (2019) staan Li-ion batterijen als oorzaak op de 3e plaats bij oud-papier bedrijven en staan batterijen/accu’s als oorzaak op de eerste plaats bij metaalrecyclingbedrijven.

Nog recenter onderzoek van Eunomia toonde aan dat 48% van de Britse afvalbranden ontstaat door lithium-ion batterijen*2. Dit is een gevolg van een toename in het gebruik van accugereedschap, waardoor er steeds vaker accu’s bij afvalstromen belanden. Het onderzoek van I&W geeft aan dat momenteel maar zo’n 24% van de lithium-ion batterijen in Nederland gescheiden ingezameld wordt en dat 76% onterecht bij vooral het restafval, pmd-afval en oud papier belandt. De inzameldoelstelling ligt op slechts 45%. Er is dus nog een wereld te winnen. Niet alleen in het voorkomen van afvalbranden, maar ook in het behoud van grondstoffen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.