Ads Top

Demonstratietuin voor duurzaam asfalt op A73

BAM Infra Nederland legt op een proefvak van 2 km op de snelweg A73 bij Roermond een ‘demonstratietuin’ voor duurzaam asfalt aan. Dit is de uitkomst van de prijsvraag Duurzaam Asfalt die Rijkswaterstaat uitschreef.

Op het stuk snelweg brengt BAM Infra nu twee soorten duurzaam asfalt aan in de onderlaag van tweelaags zoab. Met hergebruikpercentages van 80 en 95 procent en productietemperaturen van 115 en 105 graden Celsius zijn de mengsels niet alleen duurzaam, maar ook grotendeels circulair.

Naast de asfaltmengsels worden vezels getest die aan het asfalt voor de deklaag van de tweelaags zoab zijn toegevoegd. Deze moeten de levensduur van het asfalt verlengen.

Het hoge percentage hergebruik komt tot stand door een uniek proces: BAM Infra ontleedt het oude asfalt in de oorspronkelijke componenten door alle stenen uit het asfalt te scheiden van de mastiek, het mengsel van zand, (vul)stof en bitumen tussen de stenen. De gescheiden bestanddelen gebruikt zij vervolgens opnieuw in nieuw asfalt, met slechts minimale toevoeging van nieuwe bestanddelen Ă©n behoud van kwaliteit. Zo bestaat het nieuwe asfalt voor 95 procent uit hergebruikte materialen uit oud asfalt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.