Ads Top

Almeerse reststromen geven karakter aan circulaire bruggen op Floriade park

De circulaire bruggen ‘Rondje Weerwater' en de ‘Beverbrug’, onderdeel van Bruggencampus Flevoland- Floriade, worden voor een groot deel gemaakt van cementloos beton (ook wel Geopolymeerbeton genoemd). Uniek is de verwerking van Almeerse reststromen, vanuit de recycle perrons, stadsreiniging en het openbare gebied, in het beton. Voordelen zijn CO2- reductie, circulaire economie en gebruik van ‘eigen’ materialen en grondstoffen, waardoor eventuele vertraging door import niet plaatsvindt.

Na een periode van experimenteren en testen, in samenwerking met de KIWA, is het traject naar certificering afgerond. De formele afgifte van het KOMO-certificaat wordt op zeer korte termijn verwacht. Het KIWA-certificaat Besluit bodemkwaliteit is donderdag 20 augustus overhandigd. Wat betekent dat het cementloze beton ook toegepast mag worden in de bodem.

Vanaf nu kan cementloos beton ook toegepast gaan worden in constructieve onderdelen van de Floriadebruggen. Een mijlpaal en een goede basis maar nog maar het begin. Voor bredere toepassing van cementloos beton (zwaar belaste delen) zijn meer experimenten, onderzoeken en certificeringen nodig. Reimert Bouw en Infrastructuur heeft vandaag de eerste licht constructieve onderdelen (stootplaten) van de Floriadebruggen gestort met Geopolymeerbeton. Een betonmortel waar het cement (het bindmiddel) vervangen is door een activator maar met dezelfde bindende eigenschappen en waar primaire grondstoffen (zand en grind) grotendeels vervangen zijn door secundaire grondstoffen (circulair).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.