Ads Top

Is Nederland klaar om zijn eigen e-waste thuis netjes op te ruimen?

Na veel media-aandacht in juli over de onzichtbare afvalberg van elektrische apparaten en verlichting die nog nooit zo hoog was en het feit dat de inzameling van e-waste achterblijft bij de grote toevloed nieuwe apparaten op de markt, is het 14 oktober 2019 zover. De Nationale Recycle Week gaat dan van start met de campagne Iedereen Recyclet. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat iedereen het kan.

Een week lang doen producenten, winkeliers, bouwmarkten, supermarkten, elektro-retailers, kringloopwinkels, gemeenten en inzamelinstanties een oproep aan iedereen die thuis of op het werk nog oude apparaten heeft rondzwerven om deze (als ze niet meer gerepareerd kunnen worden) weg te brengen naar een van de gemeentelijke milieustraten of 10.000 inzamelpunten in Nederland.

Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trapt de Nationale Recycle Week zelf af en roept iedereen op zijn oude elektrische apparaten, mobiele telefoons en verlichting in te leveren bij een van de vele inzamelpunten. Op het ministerie kunnen de medewerkers zelf het goede voorbeeld geven, door hun oude elektrische apparaten, verlichting en telefoons in te leveren in de speciaal geplaatste inzamelbakken op het ministerie.

Dat er speciaal een week georganiseerd moet worden om burgers extra te attenderen op verantwoorde inzameling, onderstreept de urgentie van de alsmaar groeiende berg kapotte elektronica en verlichting die ergens thuis nutteloos rondzwerft of – helaas maar waar – nog te vaak klakkeloos in de grijze kliko verdwijnt. Zonder die extra inspanning van de burger houden we in Nederland het groeitempo via de huidige inzamelingsinspanningen gewoonweg niet bij, met alle risico’s van dien dat deze apparaten en verlichting niet goed gerecycled worden. En dat is slecht voor het milieu, slecht voor het herwinnen van kostbare grondstoffen en slecht voor het recyclen tot nieuwe (andere) apparaten. Dat stelt organisator van de week Heel Holland Recyclet.

De overkoepelende campagne is te beluisteren op radio, te zien op billboards, posters en wordt geactiveerd met een grote verscheidenheid aan acties georganiseerd vanuit de individuele initiatiefnemers van Heel Holland Recyclet die ieder hun eigen rol en verantwoordelijkheid hebben.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.