Ads Top

Zaankanters gaan los op plastic

Na een wasbeurt en een nieuwe stickerronde waren ze zo goed als nieuw. De grijze afvalbakken van inwoners in Zaandijk hebben een nieuwe look. Geen restafval meer. Nee, ze gaan nu door het leven als afvalbak voor plastic, blik en drinkpakken. Het omstickeren van de bak was het startschot van het nieuwe afvalinzamelingssysteem in Zaanstad. Een plastic bak aan huis en het restafval naar een ondergrondse verzamelcontainer. De invoering gaat in fases.

Zaandijk had de primeur eind januari. Daarna waren Krommenie West en Krommenie Oost aan de beurt. Sommige inwoners moeten nog wennen aan het nieuwe systeem. Dat valt te merken uit de reacties op social media. “Alles belandt toch op een grote hoop”, “is eens in de vier weken legen van de plastic bak niet veel te weinig?”, “gaat die plastic bak niet enorm stinken?”. De gemeente Zaanstad werkt er samen met HVC hard aan om die zorgen weg te nemen door inwoners juiste informatie en tips te geven. Wijkvoorlichters in groene jasjes lopen in de wijken rond om inwoners wegwijs te maken.

Ook scholen in Zaanstad stappen over op afval scheiden. En dat is goed nieuws, want spelenderwijs leren kinderen wat in welke bak moet. Op de Daltonschool de Westerkim in Zaandam volgden de leerlingen de interactieve les ‘De milieu-inspecteur’, een kennisquiz over afval. Onder toeziend oog van de wethouder van Zaanstad  leerden ze verschillen over drinkpakken met een laagje plastic en de werking van magneten bij de verwerking van blikjes. (Dus als de volwassen Zaankanters het even niet meer weten, dan kunnen ze altijd terecht bij de kinderen).

De invoering van de nieuwe manier van afval scheiden in Zaanstad wordt in fases ingevoerd en duurt in totaal 2 jaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.