Ads Top

Samen werken aan verbetering plastic kringloop

Hogere kwaliteit gerecycled plastic, zodat het beter kan worden hergebruikt. Dat is de insteek van het INTERREG-project Di-Plast. De ambitie is dat over 3,5 jaar 100 bedrijven in Oost-Nederland meewerken aan de nieuwe plastic kringloop en ruim 100.000 ton plastic meer hergebruiken.

De bouw en de verpakkingsindustrie zijn grootverbruikers van plastic: 40% van al het plastic wordt gebruikt in de bouw en 20% eindigt als verpakking. Beide sectoren gebruiken nog weinig gerecycled plastic, omdat de kwaliteit vaak onder de maat is.

De oplossing voor dit probleem is om plastic uit de bouw en verpakkingsindustrie op een hoogwaardige manier te recyclen. Hierdoor ontstaat opnieuw plastic met een hoge constante kwaliteit, waar fabrikanten weer nieuwe producten van kunnen maken.

Om dit mogelijk te maken ontwikkelen de partners binnen Di-Plast samen met het mkb in Gelderland en Overijssel ICT-systemen en tools om informatie te verzamelen en te analyseren. Daarmee is het plastic in alle schakels van de keten te volgen. Zo is precies bekend waar het vandaan komt, wat de kwaliteit is en waar het goed te recyclen is.

Di-Plast is een INTERREG-project, een Europees programma dat grensoverschrijdende samenwerking van bedrijven en kennisinstellingen stimuleert. Di-Plast is een samenwerking tussen regio’s uit Duitsland, Luxemburg en Zuid- en Oost-Nederland.

Oost NL is vanuit Oost-Nederland initiatiefnemer van Di-Plast en ontwikkelde dit project met Polymer Science Park (PSP) in opdracht van provincies Gelderland en Overijssel. Oost NL en PSP werken bij de uitvoering samen met universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Di-Plast geeft de kunststofindustrie in Oost-Nederland zo een ‘boost’ naar een slimme, toekomstbestendige en circulaire industrie.

Michiel Scheffer, gedeputeerde provincie Gelderland: ‘We willen een afvalloze provincie met een slimme en schone industrie. Door plastic beter te recyclen en te volgen sluit Di-Plast de plastic kringloop en maken zij op een innovatieve manier werk van afval.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.