Ads Top

Kunstgrasproducent gaat oude grasmat van klanten recyclen

Het Nederlandse Royal Grass gaat als eerste kunstgrasproducent ter wereld kunstgras van klanten dat aan vervanging toe is inzamelen en recyclen. Daarmee wil het bedrijf voorkomen dat verouderd kunstgras jarenlang wordt opgeslagen of illegaal wordt gedumpt, zoals op grote schaal gebeurt met oude sportkunstgrasvelden.

Het recyclen van kunstgras is wereldwijd een groot probleem. Uit een reportage van nieuwsprogramma Zembla bleek onlangs dat Nederlandse recyclingbedrijven massaal milieuregels overtreden. Gebruikte kunstgrasvelden voor sport worden opgeslagen of illegaal gedumpt in het buitenland en nauwelijks gerecycled.

Royal Grass richt een compleet systeem van inzamelen en recyclen in. Via het registratiesysteem voor de garantie worden klanten geïnformeerd over de mogelijkheid om verouderd kunstgras op te laten halen. De opgehaalde grasmat wordt vervolgens door een gespecialiseerd bedrijf gerecycled. Daarvoor heeft Royal Grass een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Deense recyclingbedrijf Re-Match.

Het recyclen van kunstgras is een technisch ingewikkeld proces, omdat de grassprieten en het doek waar ze ingestoken worden van kunststof zijn gemaakt, terwijl de onderlaag doorgaans van latex is. Deze verschillende materialen moeten van elkaar gescheiden worden, voordat men de grasmat kan recyclen. Het scheiden van de verschillende materialen is een kostbaar proces en de meeste recyclingbedrijven beschikken niet over de technische mogelijkheden die hiervoor nodig zijn. Het Deense Re-Match heeft echter een gepatenteerde techniek ontwikkeld om de verschillende materialen te scheiden en te recyclen. Overigens ontwikkelde Royal Grass zeven jaar geleden al de EcoSense, waarbij zowel het gras als de onderlaag van kunststof is. Dat maakt de recycling makkelijker.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.