Ads Top

KIDV lanceert tool Trends in Duurzaam Verpakken

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) lanceert een nieuwe tool: Trends in Duurzaam Verpakken. Hiermee biedt het KIDV een overzicht van innovaties, marktontwikkelingen en kennisvragen op het gebied van duurzaam verpakken.

Steeds meer producenten investeren in kunststofrecycling. Zo verzekeren zij zich enerzijds van voldoende aanvoer van grondstoffen, anderzijds van voldoende afzet van recyclaat. Dankzij deze integratie verbetert de afstemming en kennisuitwisseling tussen ketenpartijen, wat een impuls geeft aan de totstandkoming van een volledig circulaire kunststofketen.

Zo kondigde Unilever begin april 2018 een samenwerking aan met start-up Ioniqa en PET-producent Indorama Ventures. De bedrijven ontwikkelen gezamenlijk een nieuwe technologie om PET-afval om te zetten in zuivere kunststof grondstoffen, die in voedselverpakkingen kunnen worden gebruikt.

Ook IKEA wil dat in 2020 al zijn producten recyclebaar zijn. Het bedrijf investeerde vorig jaar in de bouw van een nieuwe recyclingfabriek. De fabriek wordt naar verwachting begin 2019 in gebruik genomen en kan tot 20.000 ton aan CO₂ besparen. Op deze manier stelt IKEA de aanvoer van duurzame grondstoffen voor de langere termijn veilig.

Behalve verpakkingsproducenten investeren ook steeds meer chemiebedrijven in recycling. Zo is chemieconcern LyondellBasell samen met SUEZ aandeelhouder in plastic recycler Quality Circular Polymers (QCP). LyondellBasell is verantwoordelijk voor het op de markt brengen van materialen van QCP, terwijl SUEZ het kunststof verpakkingsafval van huishoudens aanlevert. Het doel van deze samenwerking is om het gebruik van circulaire polymeren een impuls te geven en de industriële fabrikanten te ondersteunen om hun milieudoelstellingen sneller te behalen. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.