Ads Top

PEF vinding genomineerd voor European Inventor Award

Bijzonder hoogleraar Gert-Jan Gruter is genomineerd voor prijs van Europees Octrooibureau (EOB) voor zijn uitvinding van bioplastic gemaakt van suikers uit planten.

Dagelijks worden wereldwijd honderden miljoenen plastic flessen verkocht – een enorme aanslag op het milieu. Los van alle problemen rondom plastic afval, zijn deze flessen gemaakt van chemicaliën afkomstig uit fossiele brandstoffen. De productie hiervan kost veel energie en heeft een aanzienlijke CO2-voetafdruk. Prof.dr. Gert-Jan Gruter en zijn onderzoeksteam van Avantium, hebben een alternatief ontwikkeld: bioplastic gemaakt van planten – PEF – dat geen olie nodig heeft, volledig is te recyclen en daarmee de CO2-voetafdruk vermindert met 50-70%.

Vanwege dit succes is Gert-Jan Gruter een van drie finalisten voor de European Inventor Award 2017 in de categorie “MKB”. De winnaars van de 12e editie van de jaarlijkse innovatieprijs van het EOB worden op 15 juni bekendgemaakt tijdens de ceremonie in Venetië.

“Om van suiker uit planten bioplastic te maken is al lang onderwerp voor onderzoek, en Gert-Jan Gruter heeft een nieuwe manier ontwikkeld die het economisch interessant maakt op commerciële schaal,” zei EOB President Benoît Battistelli, in de aankondiging van de finalisten van de European Inventor Award 2017. “Zijn uitvinding is een enorme stap vooruit in het verminderen van de milieu-impact van plastic, en het laat zien dat we grote uitdagingen aankunnen door te innoveren.”

“Voor de transitie van fossiele grondstoffen naar duurzaam plastic hebben we biomassa nodig,” zegt Gruter. “Maar hiervoor hebben we ook nieuwe kunststoffen nodig. Dat is de enige manier om de nodige verandering te bewerkstelligen.”

Gruter richtte zich op het 4e meest gebruikte plastic polymeer, polyethyleen tereftalaat, bekend van de plastic PET-flessen. Sinds begin 21e eeuw wordt al gefilosofeerd over de vervanging van PET. Echter, een efficiënte manier om grote hoeveelheden van de chemische stof furaandicarbonzuur (FDCA) te produceren, lukte niet. “ De laatste 100 jaar zijn meer dan 1000 artikelen en patenten gepubliceerd over FDCA,” zegt Gruter. “Noch onderzoek, noch patenten resulteerden in een manier om deze stof in grote hoeveelheden te produceren, tegen een concurrerende prijs.”

Gruter en zijn team pakten het op een andere manier aan en ontwikkelden een chemisch proces dat FDCA maakt uit plantsuikers. Dit proces, dat Avantium YXY noemt, heeft de weg vrijgemaakt voor een nieuw bio-based polymeer: polyethyleenfuranoaat (PEF).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.