Ads Top

Nederlandse auto’s vorig jaar 98,7 procent gerecycled

In Nederland hebben we het punt bereikt dat 98,7 procent van het gewicht van afgedankte auto’s een zinvolle en duurzame bestemming krijgt. Deze prestatie is afgelopen jaar samen met meer dan 300 autodemontagebedrijven, shredderbedrijven en recyclingbedrijven geleverd. Dat blijkt uit het vandaag verschenen duurzaamheidverslag van ARN, voorheen Auto Recycling Nederland.

Hoogwaardige recycling van auto’s draagt bij aan een beter milieu en een prettiger leefomgeving. ARN helpt garages en consumenten al meer dan twintig jaar om op een verantwoorde manier hun oude auto’s af te danken. Hiertoe ondersteunt ARN autodemontagebedrijven en werkt ze samen met alle schakels in de autorecyclingketen. In 2016 zijn in het ARN-netwerk 185.740 afgedankte auto’s verwerkt en is in totaal bijna 57 miljoen kilo materiaal gedemonteerd en op verantwoorde wijze gerecycled.

Het behaalde percentage van 98,7 procent bestaat voor 88,9 procent uit hergebruik als product of als materiaal en voor 9,8 procent uit energieterugwinning. Hiermee is de wettelijk vereiste doelstelling van 95 procent autorecycling ruimschoots behaald. Deze cijfers zijn berekend op basis van de Europese richtlijn 2000/53/EG die de behandeling van autowrakken beschrijft. Het resultaat is mede te danken aan de Post-Shredder Technologie (PST) fabriek die ARN sinds 2011 in bedrijf heeft en die de laatste lastige procenten behaalt om aan de doelstelling te kunnen voldoen. Het afgelopen jaar heeft de PST-fabriek 14,7 procent aan de recyclingprestatie bijgedragen. Deze fabriek is uniek in Europa en bewijst dat er een alternatief is voor het storten en verbranden van shredderafval van autowrakken.

Het recyclingsysteem wordt gefinancierd door de recyclingbijdrage die consumenten betalen bij de aanschaf van een nieuwe auto. Door innovaties en kostenbesparingen kan de recyclingbijdrage de komende jaren stapsgewijs omlaag. Van € 42,50 in 2017 naar € 35,- per auto in 2020.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.