Ads Top

Tweederde nieuwe diftar-gemeenten duurder uit

Nieuwe manieren van afval inzamelen leveren veel rompslomp op en het zorgt in veel gevallen niet voor een lagere afvalstoffenheffing. In tweederde van de gemeenten die dit en vorig jaar diftar invoerden - en waarbij je betaalt per geleegde container - zijn gezinnen duurder uit in vergelijking tot voor de invoering van dit systeem. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) en onderzoek van Kassa.

Een tweede opvallende uitkomst is dat er los daarvan enorme verschillen zitten in de tarieven die burgers betalen voor het buiten zetten van de Kliko. Zo betaal je in de duurste diftar-gemeente Oirschot 21 euro per lediging en in de goedkoopste diftar-gemeente Zevenaar slechts 3 euro.

Dat bewoners in tweederde van de nieuwe diftar-gemeenten duurder uit zijn, is opmerkelijk. Want wie zijn afval goed scheidt, wordt via diftar als het goed is beloond met een lagere afvalstoffenheffing. Gezinnen die veel afval produceren zijn hier echter duurder uit. Zelfs als zij hun best doen om goed hun afval te scheiden. Dat komt ook omdat er veel regionale verschillen zijn. Zo geeft de ene gemeente een korting op het afval aan mensen die (incontinentie-) luiers gebruiken en dus meer vuilnis produceren, terwijl de andere dat niet doet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.