Ads Top

Start inzamelingsproject ‘Geef verf een nieuw leven’

Afgelopen week start de vier maanden durende pilot 'Geef verf een nieuw leven'. Gemeente Amsterdam, AEB Amsterdam , Akzo Nobel en de kringloopwinkels Rataplan  en De Lokatie werken samen om het hergebruik van ongebruikte latexverf te stimuleren. Wethouder Choho (Duurzaamheid) zal de start inluiden.

Jeroen de Swart, directeur AEB Amsterdam: “Eén van onze doelen is om steeds meer grondstoffen uit afval terug te winnen. Afval is tenslotte van waarde. ‘Geef verf een nieuw leven’ past daarom naadloos in onze strategie.”

Bijna iedereen heeft wel een paar liter ongebruikte verf thuis staan. De blikken blijven staan om ooit nog eens gebruikt te worden, om vervolgens na een paar jaar toch in de afvalbak of het gemeentelijk Afvalpunt te eindigen. En dat is zonde.  Met circa 40% vertegenwoordigt verf een groot deel van het klein chemisch afval in Nederland. Water gedragen verf (latex- en muurverf) neemt hiervan het grootste volume voor zijn rekening. Een deel is in goede staat en kan nog hergebruikt worden.

Bewoners kunnen nu hun ongebruikte latex verf  inleveren op de zes afvalpunten in de stad Deze verf wordt bij AEB Amsterdam gesorteerd en gescreend.  Alle nog bruikbare verf wordt vervolgens  bij de kringloopwinkels van De Lokatie en Rataplan tegen een gereduceerde prijs verkocht. Daarnaast wordt een deel van de verf aan sociale projecten ter beschikking gesteld.

Het eerste sociale project dat aan de slag gaat met de hergebruikte verf uit deze pilot is Homeservice, een klussenbedrijf in Amsterdam. De komende week gaan ze met een groep vrijwilligers een woning opknappen van een kwetsbare Amsterdammer die na verblijf in een instelling nu een nieuwe start gaat maken in Amsterdam-Oost. 

Neighbourly is een maatschappelijk  sociaal platform dat buurtprojecten en vrijwilligers met elkaar verbindt met het doel om samen transparant te werken aan een prettige leefomgeving. Daarnaast zijn er intensieve gesprekken met diverse andere initiatieven zoals de sociale stichtingen Lola, The Refugee Company en de buurthuizen van Stichting Dock.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.