Utrecht gaat voor duurzaam beton
Beton anders produceren en vaker hergebruiken, zodat de CO₂-uitstoot ervan vermindert. Daarover maken de gemeente, aannemers, slopers en betonproducenten uit de regio Utrecht samen afspraken. Op 16 januari ondertekenen zij in het Stadskantoor het convenant ‘Beton in een circulaire economie’.
De gemeente gaat samen met deze bedrijven beton duurzamer inkopen. Daarnaast scheiden ze bij sloopprojecten het materiaal beter, waardoor het hergebruikt kan worden. “Als snelst groeiende stad van Nederland wordt er de komende jaren veel gebouwd in Utrecht”, vertelt wethouder Kees Geldof (openbare ruimte). “Het vrijkomende beton uit stoepen, wegen en gebouwen willen we hergebruiken in nieuw beton. Zo besparen we op cement en op de winning van zand en grind en dat vermindert de CO₂-uitstoot. De doelstelling is een CO2-reductie te bereiken van 30% in 2020.”
De productie van beton en asfalt heeft een behoorlijke impact op het milieu door de winning van de grondstoffen en de CO2-uitstoot. Maximaal hergebruik is dus noodzakelijk. Nu wordt maar weinig hergebruikt beton toegepast in nieuw beton (3%). De partijen onder het convenant willen de betonketen sluiten. Zo streven ze per direct naar 100% hergebruik van vrijkomende grondstoffen en naar toepassing van minimaal 30% hergebruikt beton in nieuw beton in 2020. Ook het Utrechtse asfalt wordt steeds duurzamer. Zo komt op de nieuwe fietsroute door de Cremerstraat duurzaam asfalt te liggen. Dit is een nieuw type asfalt. De onderste laag bestaat volledig uit gerecycled asfalt, dat geschikt is om opnieuw te gebruiken. Hierdoor is de milieubelasting van de productie en aanleg van de fietsstraat 68% lager dan bij standaard asfalt.
In 2050 wil Utrecht volledig circulair zijn. Een circulaire economie draait helemaal op herbruikbare grondstoffen, zonder afval. Gebouwen en producten worden innovatiever ontworpen. Dit levert ook extra werkgelegenheid en innovatie op. De verandering naar een circulaire stad is in beeld gebracht in de tentoonstelling ‘Utrecht circulair’. In de Week van de Circulaire economie (16 t/m 24 januari) is deze tentoonstelling te zien in de centrale hal van het Stadskantoor.
Geen opmerkingen: