Ads Top

Groningen roept bewoners op 100 dagen afvalvrij te leven

Iedereen produceert afval. Veel van dat afval is opnieuw te gebruiken maar wordt nu nog weggegooid in de grijze of ondergrondse container. In de 100 actiedagen proberen de deelnemers zo weinig mogelijk afval te produceren. En het afval dat wel ontstaat zo goed mogelijk te scheiden, zodat er zo weinig mogelijk niet opnieuw te gebruiken afval, het zogeheten restafval, overblijft.

Een gemiddeld huishouden in Nederland gooit wekelijks 9 kilogram restafval weg. In onze gemeente is dat minder: 8 kilogram per huishouden. Bij gemeenten die eerder aan dit project meededen, lukte het bewoners om dit in 100 dagen terug te brengen naar zo’n 1,5 kilo per week.


Van februari tot en met mei 2017 krijgen deelnemers aan 100-100-100 toegang tot een online platform, waar ze iedere week een kleine opdracht kunnen doen. Daarnaast weegt elke deelnemer wekelijks het restafval en vult het gewicht ervan in op het online platform. Zo wordt berekend hoeveel restafval alle deelnemers gemiddeld nog overhouden.


Groningen doet het goed in vergelijking met andere stadsgemeenten als bijvoorbeeld Amsterdam. In de stad wordt meer dan de helft van het huishoudelijk afval opnieuw gebruikt als grondstof, namelijk 57%. Dit komt met name door een combinatie van scheiding vooraf en scheiding achteraf, in de nascheidingsfabriek

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.