Ads Top

Doop Admiraal-sloep van gerecyceld havenplastic

Donderdagmiddag 19 januari zal tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports een wel zeer bijzonder ‘schip’ ten doop worden gebracht. Het gaat hier om een zogenaamde Admiraalsloep gemaakt van gerecycled havenplastic waaronder maar liefst 10.000 PET-flessen.   

Dit bijzondere initiatief is tot stand gekomen tussen Groningen Seaports en Plastic Whale; een Amsterdams initiatief dat is opgericht door Marius Smit en dat zich inzet voor plastic-vrije wateren. Dat doet zij door het organiseren van plasticvisevenementen in de grachten van Amsterdam. De sloep van Groningen Seaports is gebouwd door Dick Gilles Jachtbouw te Middenmeer en zal o.a worden ingezet, voor het zogenaamde “Zout aan de Broek-programma” van Groningen Seaports, dat gasten op een ludieke wijze kennis laat maken met de Groninger Zeehavens.

Jaarlijks gaat Plastic Whale met duizenden medewerkers van bedrijven en honderden schoolkinderen plasticvissen. Van de opgeviste plastic PET-flessen bouwt Plastic Whale design sloepen die zij gebruikt om naar plastic te vissen. Twee jaar geleden werd de eerste sloep tijdens de HISWA Boat Show gepresenteerd. De vloot bestaat inmiddels uit zeven sloepen gemaakt van Amsterdams Grachtenplastic.

Groningen Seaports neemt maatschappelijk verantwoord ondernemen en de zorg voor het gebied waarbinnen zij opereert zeer serieus. Hiervoor heeft zij eind 2014 - samen met andere Nederlandse zeehavens - de Green Deal Scheepsafval en Plastic ondertekend met minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). Binnen deze Green deal zetten partijen zich er onder meer voor in de hoeveelheid afval aan boord te beperken door afvalpreventie bij de bevoorrading van schepen. Plastic afval zal aan boord nog beter gescheiden worden opgeslagen en gescheiden worden ingezameld in de havens.  Het ingezamelde plastic zal zoveel mogelijk worden gerecycled. Milieu en duurzaamheid hebben binnen Groningen Seaports doorlopende aandacht en doormiddel van het z.g. Ecoports certificaat zitten milieu en duurzaamheid inmiddels opgesloten in het DNA van de organisatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.