Ads Top

Nederlandse startup heeft primeur met legale export van Afrikaans afval

Closing the Loop geeft praktische invulling aan de ambities van de Nederlandse overheid om circulair zakendoen – zonder afval of verlies van grondstoffen – meer op de kaart te zetten. Dat gaat niet zonder slag of stoot: na negen maanden lobbyen in Oeganda mag het bedrijf eindelijk elektronisch afval (mobiele telefoons) gaan exporteren uit dat land. Ook in Rwanda zijn er positieve ontwikkelingen, daar heeft een lokale provider deze week besloten met Closing the Loop samen te werken om haar afval verantwoord af te voeren. Deze stappen maken dat het bedrijf dichtbij haar doel gaat komen: zorgen dat mobiele telefoons grondstof-neutraal, ofwel circulair, worden.

Jaarlijks worden er meer dan twee miljard mobiele telefoons geproduceerd, terwijl recycling van elektronisch afval slechts zeer beperkt plaatsvindt. Zo werd in 2013 maar 3 procent van de in Afrika verkochte telefoons retour genomen. Professionele recyclers halen 90 tot 99 procent van metalen zoals goud, zilver, palladium en koper uit mobiele telefoons. Toch zijn er wereldwijd maar vijf fabrieken die mobieltjes op een goede en veilige manier kunnen recyclen. Geen daarvan zijn in ontwikkelingslanden gevestigd. Afgedankte mobiele telefoons worden vaak gedumpt en zelfs in de open lucht verbrand.

Closing the Loop gebruikt de Afrikaanse afvaltelefoons voor een propositie die ze One for One noemt. De dienst werkt volgens een eenvoudig principe: voor iedere nieuwe telefoon die wordt aangeschaft, zorgt Closing the Loop dat er in een ontwikkelingsland een afgedankte telefoon op een verantwoorde manier wordt ingezameld en gerecycled. Op deze manier ‘redt’ Closing the Loop namens haar klanten telefoons van de afvalberg in Afrika.

Gevolg is dat er net zo veel grondstoffen terug het ecosysteem in gaan, als dat er onttrokken worden door de productie van nieuwe telefoons. De One for One propositie heeft dus overeenkomsten met het bekende model van CO2-compensatie, dat onder andere door luchtvaartmaatschappijen wordt aangeboden, maar dan voor grondstoffen die verbruikt worden in de productie van mobiele telefoons. De aanpak van Closing the Loop draagt bij aan meer bewustzijn en bekendheid rond circulariteit. TMG, Delta Lloyd en ING maken reeds gebruik van Closing the Loop’s One for One propositie.

In Afrika belanden jaarlijks honderden miljoenen kapotte mobiele telefoons op de vuilnisbelt. De gevolgen zijn vervuiling en gezondheidsschade, maar ook verlies van kostbare metalen zoals goud. De sociale onderneming Closing the Loop maakt als eerste ter wereld van dit afvalprobleem een recyclingkans, door mobiele telefoons in ontwikkelingslanden op te kopen en te recyclen in Europa. Voor het opkopen van telefoons werkt Closing the Loop samen met lokale partners in Afrika en Azië en stelt daarmee arme mensen in staat hun afval te recyclen én er geld aan te verdienen. Het bedrijf heeft al meer dan een miljoen afvaltelefoons opgehaald. Momenteel liggen er nog 700.000 mobiele telefoons in drie Afrikaanse steden te wachten om in België gerecycled te worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.