Ads Top

Resultaat Asser uitdaging: in 100 dagen 81% minder restafval

Dat bewezen 100 Asser huishoudens die meededen aan de uitdaging om 100% restafvalvrij te leven. In een periode van 100 dagen wogen zij getrouw elke week hun restafval. Het experiment werd een succes: gemiddeld hadden zij uiteindelijk 81% minder restafval. Omgerekend is dit 1,6 kilo per week. De deelnemende huishoudens verzamelden in de eerste week gemiddeld 3,0 kg restafval, in de laatste week was dit nog maar gemiddeld 0,8 kg. De samenstelling varieerde van 1 persoonshuishouden tot een gezin met 7 kinderen.

Waar bleef al dat afval, dat eerst in de grijze container zat? De deelnemers stonden erg goed stil bij wat eigenlijk waarin hoort. Het meeste afval belandde daardoor in de oranje container of de PMD-zak, de blauwe container voor papier/karton of de groene container voor GFT. Hiervoor werden ook op andere plekken in huis dan logischerwijs de keuken, extra afvalscheidingsbakken neergezet.

Na verloop van tijd kregen de deelnemers goed inzicht in de inhoud van de containers. Is iets wat je achteloos weggooit, eigenlijk wel afval? Of kan het een tweede leven krijgen, door er iets anders van te maken, weg te geven, naar de ruilwinkel te brengen? De deelnemers bleken erg creatief en deelden ervaringen op het online platform, stelden elkaar vragen en gaven allerlei tips.

Het resultaat mag er zijn, slechts 1,6 kilo restafval per week. Deels bewezen de 100 deelnemers dat het kan door goed te scheiden, deels door minder gauw iets af te danken, maar deels ook door gewoon minder verpakkingen in huis te halen. Dit laatste is wel de grootste uitdaging. Er zijn tips gedeeld als: ‘Koop je fruit op de markt en verpak het in je eigen (koel)tas’. Dit kun je uiteraard ook met brood doen, al dan niet gekocht bij de bakker, supermarkt, of op de markt. En: ‘Plak een NEE-JA sticker of een NEE-NEE sticker op de brievenbus. Dit scheelt veel oud papier in huis. Om niets te missen, kun je je dan abonneren op (gratis) digitale kranten of folders’.

De deelnemers zien veel kansen voor Assen om het landelijke doel te halen: een daling van het restafval naar 100 kilo per huishouden per jaar in 2020 en een stijging van het herbruikbaar afval naar 75%. Een aantal denkt verder mee met de gemeente hoe dit bereikt kan worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.