Ads Top

Grolsch gaat voor ‘circulair’ en hergebruikt 99,8% van al haar afval

Grolsch verkoopt de bierbostel die overblijft na het brouwen als veevoer aan boeren. De gist wordt hergebruikt in de farmaceutische sector en de etiketten in de baksteenindustrie. Grolsch hergebruikt 99,8 procent van haar afval in de keten. Daarnaast is 18 procent van het totale energiegebruik van de brouwerij duurzaam door de inzet van biogas afkomstig uit de eigen afvalwaterzuivering.

Circulair denken en handelen is daarmee niet meer weg te denken uit de dagelijkse bedrijfsvoering van de brouwerij. Als uitdaging ziet Grolsch voornamelijk het duurzaam verduurzamen: elk jaar opnieuw stappen voorwaarts zetten op het gebied van duurzaam en verantwoord ondernemen (DVO). Het duurzaamheidsverslag voor het financiële jaar F16 heeft dan ook 'Duurzaam Verduurzamen' als titel meegekregen.

Bij duurzaamheid wordt vaak in eerste instantie gedacht aan het milieu. Maar aandacht voor mens, maatschappij en omgeving hoort daar ook bij. Grolsch kiest naast Duurzaam Ondernemen bewust ook voor Verantwoord Ondernemen, zo zegt het bedrijf. Het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik, met name onder jongeren, is namelijk een belangrijk aandachtpunt voor de brouwer.

Naast 99,8 procent hergebruik van afval en 18 procent groene energie heeft Grolsch in het financiële jaar F16 (1 april 2015 - 31 maart 2016) een aantal mooie resultaten bereikt op het gebied van Duurzaam & Verantwoord Ondernemen. Een paar highlights:

- Ter ere van het 400-jarig jubileum heeft Grolsch het 'Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds' gelanceerd. Het doel is om 'vakmanschap en meesterschap' te ondersteunen in de regio Twente en de Achterhoek. Vijftig initiatieven zijn ingediend, tien ervan zijn gehonoreerd met een bijdrage uit het fonds.

- Begin 2016 is de documentaire 'FAS - Een Stil Drama' in première gegaan. Grolsch heeft de totstandkoming hiervan financieel ondersteund en wil hiermee mensen bewustmaken van de negatieve gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

- Grolsch heeft een Water Risico Analyse laten uitvoeren. Deze geeft een geruststellende conclusie: voor de korte én lange termijn is er voldoende water beschikbaar met de juiste kwaliteit voor het brouwproces.

- Grolsch heeft een nieuw Pinolen krat geïntroduceerd, waarbij verschillende verpakkingen (2-, 3-, 6- en 12-packs en losse flesjes) kunnen worden gecombineerd in één krat. Grolsch bespaart hiermee op kartonnen omdozen en op het aantal ritten naar supermarkten. De kratten zijn gemaakt van gerecycled kunststof. Een mooie besparing op diesel, karton en CO2-uitstoot.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.