Ads Top

Plastic op basis van afval is prima verpakking voor voeding

Onderzoekers van de UGent werken aan een nieuw soort plastic dat wordt aangemaakt door bacteriën die stoffen uit afval omzetten naar plastic. Dit plastic kan ingezet worden als verpakking voor voedingswaren.

De stof waarvan het nieuwe plastic gemaakt wordt, heet voluit polyhydroxybutyraat, afgekort PHB. Om PHB te kunnen aanmaken, zijn bacteriën nodig: zij kunnen in hun metabolisme de nodige stoffen produceren die als basis voor plastic kunnen dienen.

Professor Marjan De Mey legt uit: “De bacterie zet suiker uit afval om tot minuscule korreltjes PHB en slaat die op in zijn cellen. In ons labo doen we die cellen barsten en zuiveren we de korreltjes, zodat ze kunnen dienen als basis voor plastic.”

Die bacteriën groeien op afval. “Dat kan allerlei afval zijn, zolang er maar suiker of koolstof in zit”, aldus professor De Mey. “Bijvoorbeeld plantenafval, of simpelweg papier. De cellulose in papier is namelijk een suiker en geeft de bacteriën energie.”

PHB kan, net als  andere plastics uit alternatieve grondstoffen, gebruikt worden als verpakkingsmateriaal voor voeding, zo bleek uit het doctoraatsonderzoek van Nanou Peelman (UGent). Daarin ging ze na hoe goed deze verpakkingen de voeding beschermen en hoe goed ze tegen hitte kunnen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.