Ads Top

Gemeenten zamelen minder oud papier in


Nederlandse gemeenten zamelden in 2015 per inwoner gemiddeld 55 kilo papier in bij huishoudens. Dat is ongeveer evenveel als de twee jaren daarvoor, maar een vijfde minder dan in 2008. Volgens schattingen van Rijkswaterstaat is de afgelopen jaren echter niet meer papier in het restafval beland. Dat meldt CBS.

De hoeveelheid gescheiden ingezameld papier en karton per persoon is gegroeid van 48 kg in 1993 naar 66 kg in 1999. Begin deze eeuw bleef de ingezamelde hoeveelheid rond dit niveau, om na een piek in 2008 weer te dalen. Volgens de laatste schatting van Rijkswaterstaat over 2013 bestaat 12 procent van het restafval uit recyclebaar papier. Dit getal schommelt al jaren rond hetzelfde niveau.

Veel van de communicatie die voor het internettijdperk via papier verliep, is tegenwoordig digitaal. De helft van de personen van 12 jaar en ouder heeft in 2015 het internet gebruikt om kranten te lezen. De papieren oplage van kranten en tijdschriften is al jaren aan het dalen, zo blijkt uit cijfers van Nationaal Onderzoek Multimedia. De printoplages van kranten zijn sinds 2008 met 40 procent gedaald tot 936 miljoen in 2015. Bij de tijdschriften was een vergelijkbare daling zichtbaar tot 388 miljoen in 2015. Papier is een van de omvangrijkste afvalstromen van huishoudens, na gemengd restafval en GFT. Ruim een tiende van het huishoudelijk afval is gescheiden papier. Gemeenten kunnen oud papier inzamelen via verzamelcontainers of het huis-aan-huis laten ophalen. In 1993 werd 61 procent huis-aan-huis ingezameld en dat is inmiddels toegenomen tot 70 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.