Ads Top

Nijmegen gebruikt als eerste gemeente duurzaam beton bij aanleg Park&Ride

Vrijdag is de aanleg gestart van een nieuw Park&Ride terrein bij de Ovatonde in Nijmegen-Noord. Bijzonder is dat het terrein wordt aangelegd met duurzaam beton. Nijmegen is de eerste gemeente in Nederland die beton met gerecyclede bouwgrondstoffen gebruikt. Het parkeerterrein zal op termijn de huidige Park en Ride aan de Prins Mauritssingel vervangen.

De nieuwe P&R wordt aangelegd door aannemer Reef uit Wijchen, met duurzaam beton van De Hamer uit Malden. Het beton is energiezuinig doordat betonpuin en versleten bestratingsmateriaal hergebruikt worden. Dat scheelt veel energie, CO2-uitstoot en primaire grondstoffen zoals zand en grind. De P&R krijgt driehonderd parkeerplaatsen en is een voorbeeld van efficiënt ruimtegebruik, omdat het meerdere functies heeft. Het is een transferium, maar kan ook gebruikt worden als parkeerplek voor de nieuwe bioscoop Cinemec of als evenemententerrein.

Als de ervaringen met het beton positief zijn, wil de gemeente Nijmegen standaard duurzaam beton gebruiken bij straatwerk. Voor een stad als Nijmegen levert dat een energiebesparing op die vergelijkbaar is met het energiegebruik van honderden woningen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.