Ads Top

Stibat zamelt 2,5 miljardste batterij in

Op woensdag 9 september zamelde Stibat (Stichting Batterijen) de 2,5 miljardste batterij in. Voormalig minister prof. dr. J.M. Cramer mocht deze bijzondere batterij in het landelijke sorteercentrum in Lelystad innemen. De mijlpaal valt bovendien samen met de viering van het 20-jarig jubileum van Stibat. Met de groei van het batterijengebruik blijft het werk van Stibat ook in de toekomst belangrijk.

Stibat organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. In 1995 richtten batterijenproducenten en -importeurs Stibat op om aan de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen te voldoen. In 20 jaar tijd bouwde de stichting een landelijk dekkend inzamelnetwerk op bij winkels en scholen en werd Stibat een kennisinstituut en een gesprekspartner van de overheid. De stichting ondersteunt bij 4 belangrijke taken: de inzameling van batterijen, het opbouwen en onderhouden van het inzamelnetwerk, de recycling van batterijen en de communicatie met consumenten. Ook verzorgt de stichting de batterijenopgave aan de overheid.

In 20 jaar tijd zamelde Stibat 58 miljoen kilogram batterijen in; dat staat gelijk aan maar liefst 2,5 miljard stuks. Niemand minder dan prof. dr. J.M. Cramer nam op 9 september die 2,5 miljardste batterij in. Zij is directeur van het Utrecht Sustainability Institute (USI), professor Duurzame Innovatie aan de Universiteit Utrecht en voormalig minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Vanaf het begin staat het bovenaan voor Stibat: gemak. En met inmiddels ruim 24.000 inleverpunten kunnen consumenten hun lege batterijen altijd wel ergens in de buurt kwijt. Voor elke 2000 inwoners is er per gemeente één inleverpunt. Hoe gemakkelijker, hoe sneller mensen inleveren. De inleverpunten zijn te vinden bij onder andere supermarkten, doe-het-zelfzaken en speelgoed-, elektronica- en fotowinkels.

Dankzij het netwerk en de samenwerking met professionele partners zamelt Stibat jaarlijks 9 van de 10 afgedankte batterijen gescheiden in. En het werk blijft van belang. Steeds meer mensen gebruiken immers steeds meer batterijen. Zo groeide sinds 2003 het gemiddeld aantal batterijen met 60 procent naar 113 batterijen per huishouden. Stibat biedt dè oplossing voor het verantwoord inzamelen en recyclen van batterijen. Kijk voor meer informatie op www.stibat.nl en www.legebatterijen.nl.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.