Ads Top

Meer armaturen moeten worden gerecycled

Doordat er steeds meer ledverlichting in gebruik genomen wordt, veranderen armaturen mee. Gevolg is dat er naast oude lampen, steeds meer verouderde armaturen vrijkomen, die nog niet op de correcte wijze worden afgevoerd. Wecycle laat op de vakbeurs  Elektrotechniek 2015 van 29 september tot en met 2 oktober zien hoe de installatiebranche gemakkelijk en gratis oude armaturen en lampen correct kan afvoeren.

Wecycle, de uitvoeringsorganisatie van LightRec, geeft tijdens de beurs Elektrotechniek 2015 voorlichting aan installateurs over de inzameling en recycling van verlichting én armaturen. Wecycle is te vinden in Hal 09, op stand C100. Installateurs kunnen naast informatie op de stand ook terecht voor een kopje koffie en een snack.

Uit de inzamelcijfers 2014 blijkt dat het volume ingezamelde armaturen groeit. Armaturen komen gemakkelijk bij het metaalafval terecht maar LightRec ziet dat consistente communicatie en gerichte bewustwordingscampagnes zoals ‘de Gouden Bakkie’ van Wecycle zijn vruchten afwerpt. Echter, nog steeds is het duidelijk dat bij veel installateurs het inleveren van armaturen nog niet ‘top of mind’ is.

Een kwart van de oude armaturen behoort tot het chemisch afval. Armaturen bevatten namelijk condensatoren (elektrisch component dat lading opslaat) waar olie in kan zitten, die giftige pcb’s bevat. Bij een kwart van de nu ingeleverde armaturen is dat het geval. Deze armaturen hebben daarom een speciale recyclingbehandeling nodig. Daarnaast kunnen ook de materialen uit armaturen voor bijna 80% worden hergebruikt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.