Ads Top

Met Nederlandse kerstverlichting vier keer om de aarde

De Nederlandse huishoudens hebben bij elkaar meer dan 175.000 kilometer aan kerstverlichting in huis. Dat is ruim vier keer de omtrek van de aarde. Bij afdanking verdwijnt echter de helft in de vuilnisbak en gaat verloren voor recycling. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Wecycle.

84 procent van de Nederlanders heeft kerstverlichting in bezit, bijvoorbeeld lampjes voor in de kerstboom of een lichtsnoer voor op de gevel. Een op de drie heeft elektrische kerstdecoraties in huis. De helft van de respondenten gooit kerstverlichting of elektrische decoraties weg als deze het niet meer doen. Hierdoor gaan ze verloren voor recycling. Slechts 41 procent geeft aan de afgedankte kerstspullen in te leveren.

Momenteel voert Wecycle een campagne met tuincentra en bouwmarkten om de consument op te roepen ook afgedankte kerstverlichting in te leveren voor recycling. Wecycle organiseert in Nederland de verantwoorde inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Ingeleverde afgedankte kerstverlichting wordt via Wecycle voor meer dan 80 procent gerecycled. Door recycling blijven grondstoffen behouden. Ook komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Kerstverlichting en -decoraties zijn net als alle andere afgedankte elektrische apparaten gratis in te leveren bij de milieustraat van de gemeente, in Wecycle-inleverbakken in winkels of bij aankoop van een soortgelijk product.

In het onderzoek van TNS NIPO onder 2.000 huishoudens geeft 84 procent aan kerstverlichting in huis te hebben. Dat zijn (0,84 x 7.590.228 =) 6.375.792 huishoudens. De gemiddelde lengte van de kerstverlichting is 27,68 meter. De totale lengte aan kerstverlichting is hiermee 176.482 kilometer. Dat is 4,4 keer de omtrek van de aarde (omtrek = 40.075 km).

50 procent van de respondenten geeft aan elektrische kerstverlichting en/of elektrische kerstdecoraties weg te gooien als deze het niet meer doen. 41 procent levert het in.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.