Ads Top

Creatieve oplossingen voor plastic afvalberg

Gratis plastic tasjes gaan in de ban. Wie in de winkel of op de markt een draagzakje wil meenemen, moet ervoor gaan betalen. Nederlanders zijn creatief in het bedenken van oplossingen om de plastic afvalberg te verkleinen.
Afhaalrestaurants, marktkramen, pizzabezorgers; allemaal werken ze met plastic tasjes die geen lang leven beschoren zijn. Europeanen gebruiken gemiddeld 200 lichtgewicht tasjes per jaar, heeft de EU becijferd. Het Europees Parlement wil deze berg kunststof in 5 jaar met 80 procent terugdringen. Supermarkten en andere winkels die voeding verkopen mogen straks alleen nog plastic draagzakjes tegen betaling aan de klant geven.
In Nederland delen supermarkten geen gratis tasjes meer uit. Voor een boodschappentas betaalt de klant al snel 25 cent. Op de markt is het draagzakje alomtegenwoordig. De Europese plannen zijn voor de ongeveer twintigduizend marktondernemers een kans om het milieuvriendelijke gezicht te laten zien, vindt voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel, de brancheorganisatie van markthandelaren. “Op de markt werkt vrijwel iedereen met plastic tasjes. Er zijn zelfstandige marktondernemers die miljoenen tasjes per jaar verspreiden. Als je zes soorten fruit koopt, krijg je zes verschillende handtasjes en daar komt weer een grote tas omheen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.