Ads Top

UvA en HvA maken allereerste meubelstuk met 100% bioplastic

Het College van Bestuur van de UvA-HvA nam maandag 24 februari het allereerste product, een tafel, met daarin 100% biobased plastics in ontvangst. Chemici prof. dr. Gadi Rothenberg en dr. Albert Alberts ontdekten per toeval dit plastic, dat alleen uit plantaardige ingrediënten bestaat. Onderzoekers van de HvA verwerkten het materiaal in een tafel in opdracht van de UvA. Het 100% bioplastic betekent een revolutie: bij massaproductie leidt dit niet tot plasticsoep in de oceanen.
Tijdens een proef om biobrandstof te ontwikkelen, ontdekten UvA-onderzoekers prof. dr. Gadi Rothenberg en dr. Albert Alberts per toeval het 100% bioplastic. Een Eureka!-moment, want bioplastic was tot nu toe alleen voor een klein percentage recyclebaar (zoals PET30 en PLA). Dit nieuwe bioplastic bestaat  uit glycerol en citroenzuur en is dus volledig plantaardig en biologisch afbreekbaar. Het materiaal lost op in water. Een cruciale oplossing, want het huidige plastic lost honderden jaren niet op.
Prof. dr. Rothenberg vertelt: ‘Er bestaat een grote kans dat het bioplastic straks in massaproductie wordt genomen. We hebben het materiaal getest in industriële settings. Verschillende bedrijven hebben al interesse in het plastic.’
Oven maakt bioplastic producten
De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt nu verschillende praktische toepassingen met  het bioplastic, zodat het straks gebruikt kan worden in consumentenproducten. HvA-docent/onderzoeker Product Design Rogier ten Kate maakte de tafel in opdracht van de UvA in een grote oven die speciaal hiervoor is aangeschaft, samen met onderzoeker Martijn Swinkels en studente Merel Roozendaal. Ten Kate vertelt: ‘Het materiaal hecht in de oven aan andere materialen, als een soort lijm, bijvoorbeeld aan glas en roestvrijstaal. Erg handig, zo kunnen we allerlei producten maken.’ Ten Kate maakte eerder isolatieschuim van bioplastic en  nu deze tafel, maar ziet  in de toekomst ook items als lampen, schalen of matrassen  voor zich.
Het precieze recept van het 100% bioplastic blijft geheim, de UvA heeft hier dan ook patenten op. Het bioplastic kan uitkomst bieden in een tijd dat producten niet langer dan een paar jaar meegaan. Op deze manier wordt de wegwerpmaatschappij minder schadelijk.
Prof. dr. Gadi Rothenberg en dr. Albert Alberts zijn als chemici verbonden aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) van de Universiteit van Amsterdam. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van het onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry. De Hogeschool van Amsterdam  werkt aan de toepassing van het bioplastic via het onderzoeksprogramma CleanTech, dat zich richt op duurzame technologieën.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.