Ads Top

Proef hergebruik GFT in hoogbouw

Venlo gaf groen licht voor een proef met bioplastics in een klein deel van de hoogbouw in onze gemeente. Minister Kamp, staatssecretaris Mansfeld, wethouder Jos Teeuwen, afvalverwerker Attero en diverse in de proef betrokken partijen ondertekenden daarvoor tijdens de Innovatie-estafette in de RAI in Amsterdam een zogeheten ‘Greendeal’.
De ‘Greendeal’ houdt dat GFT afval wordt omgezet in een snel afbreekbare bioplastic, waarvan vervolgens nieuwe bruikbare afvalzakjes worden gemaakt.
Wethouder Teeuwen licht toe waarom Venlo meedoet aan deze proef: “In de hoogbouw wordt het groente-, fruit- en tuinafval nog niet gescheiden ingezameld. Daardoor gaat er nog een groot deel van het afval naar de verbrandingsoven en dat is natuurlijk zonde. De nieuwe techniek van Attero is hoogwaardiger dan het vergisten en composteren zoals dat nu nog gebeurt. Er wordt 40% minder CO2 geproduceerd en er komt beduidend minder GF-afval in het restafval terecht. Dat is niet alleen beter voor ons milieu, maar ook beter voor ons huishoudboekje. In Venlo starten we daarom bij een klein aantal huishoudens met deze manier van inzamelen en bij succes kan dit verder worden uitgebreid.”
Het groente- en fruitafval van een aantal huishoudens in de Venlose hoogbouw wordt tijdens de proef in de vergistingsinstallatie van Attero omgezet in bioplastics. Vervolgens worden van deze bioplastics snel afbreekbare plastic pedaalemmerzakjes gemaakt. Tijdens de proefperiode worden deze zakjes onder de deelnemende huishoudens verspreid, zodat er in die zakjes opnieuw GF-afval (dus zonder tuinafval) kan worden verzameld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.