Ads Top

Studenten aan de slag met urban upcycling

Elke kringloopwinkel heeft ermee te maken: artikelen die niet of nauwelijks verkopen, ook wel slow movers genoemd. Voorbeelden zijn zware eikenhouten meubels, maar ook oude klokken. Zijn deze producten na een aantal weken niet verkocht, dan moeten ze ruimte maken voor nieuwe aanvoer en eindigen ze in veel gevallen als grofvuil. Soms worden ze gerecycled, maar ook hierbij gaat een deel van hun waarde verloren.

Kan dat niet anders? Aan studenten Product Ontwerpen van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) de vraag om dat uit te zoeken. Zij onderzochten manieren om nieuwe waarde te geven aan slow movers, zodat kringloopwinkels ze alsnog kunnen verkopen.

Een van die studenten is Boris. Voor Circulair Warenhuis in Leiden bedacht hij de Circular Creator Club: een club voor lokale kunstenaars die slow movers uit de kringloopwinkel mogen gebruiken voor hun creaties. Het resultaat kunnen ze vervolgens zelf, of via de winkel verkopen. ‘Ik heb verschillende makers geïnterviewd om hun behoeften in kaart te brengen. Onder hen was veel animo voor dit initiatief’, vertelt Boris. ‘Het idee is dat zij als leden van de club niet alleen toegang krijgen tot slow movers, maar ook informatie ontvangen over onderwerpen als duurzaam verven en lijmen. Zodat ze producten en materialen op een duurzame manier kunnen bewerken en hergebruiken.’

Boris voerde zijn opdracht uit voor het project Urban Upcycling. Hiervoor onderzoekt de HvA samen met partners hoe upcycling op grote schaal vorm kan krijgen. Via upcycling krijgen afgedankte producten, onderdelen en materialen een tweede leven als hoogwaardige nieuwe producten. Denk aan een telefoon die wordt omgetoverd tot een lamp, een oude fietsband die dient als riem en restjes tapijt die de basis vormen voor een nieuw vloerkleed.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.