Ads Top

'Niet elke winkel hoeft inleverautomaat voor statiegeld'

Statiegeld op plastic flesjes en blikjes moet zorgen voor meer recycling en minder zwerfafval. Het Afvalfonds Verpakkingen ziet nu dat er nog niet genoeg wordt ingenomen en pleit voor meer inleverpunten. In elke winkel een inleverautomaat is echter ook niet het antwoord. Ondernemers lijken op dit moment niet goed op de hoogte van wat mogelijk is als ze verpakkingen retour willen nemen, zegt Carmen Cosijn, Adviseur duurzaam ondernemen van de Stichting Stimular.

Het doel van het statiegeldsysteem is om 90 procent van de verkochte flesjes en blikjes in te zamelen. Van de flesjes werd in 2022 echter ‘maar’ 68 procent ingezameld. Het Afvalfonds Verpakkingen is “niet echt tevreden” en vindt dat er meer innamepunten moeten komen.

Op dit moment zijn er 28.000 innamepunten. Hierin zitten al alle verplichte innamelocaties, zoals grote supermarkten en bemande tankstations. Statiegeld Nederland schat in dat er ongeveer 61.000 locaties zijn in Nederland die vrijwillig statiegeld kunnen inzamelen (bioscopen, sportverenigingen, horecalocaties, pretparken). Dan lijkt 28.000 inderdaad wat aan de lage kant.

Ondernemers weten nog niet wat kan en wat moet

Ondernemers weten nog niet goed wat ze kunnen doen als ze verpakkingen met statiegeld willen inzamelen. Een statiegeldautomaat zoals je ze vindt in de supermarkt is lang niet voor elke locatie een mogelijkheid, qua ruimte op de locatie én qua investering. Wat en hoe je dan wel kan inzamelen lijkt deze partijen nog niet goed te hebben bereikt.

Donatiebak voor goed doel of kassa-inname

Alternatieven voor de grote Reverse Vending Machine (RVM) zijn handmatig innemen bij de kassa of een donatiebak. Bij kassa-inname kost dit wel een extra handeling voor het personeel. Pas bij verkoop boven de 50.000 flesjes en blikjes per jaar ontvang je als locatie extra vergoeding per verpakking. Met een donatiebak heb je die handeling niet nodig en gaat het statiegeld naar een goed doel.

Het inzamelsysteem werkt met speciale inzamelzakken die retour meegaan met de groothandel. Flesjes en blikjes mogen bij elkaar. Na tellen krijgt de inzamellocatie - of het goede doel - het statiegeld overgemaakt. Opzetten van dit systeem kan al vanaf 30 verpakkingen per week.

Met een handige beslisboom kunnen ondernemers bepalen welke inlevermethode het beste past bij de locatie. Zo kom je klanten die van hun lekkende blikjes en flesjes af willen tegemoet én werken we met elkaar aan meer recycling en minder zwerfafval. Op naar 90 procent inname. Aan de andere kant raden we ook aan te werken aan preventie en kan je als ondernemer nadenken hoe je tegelijkertijd minder wegwerpverpakkingen kan uitgeven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.