Ads Top

'Verkeerd afdanken e-waste geeft zes op de tien Nederlanders schuldgevoel'

Zes op de tien mensen voelen zich schuldig wanneer ze een afgedankt apparaat niet op de juiste manier inleveren voor recycling. Er is nog veel potentie om mensen meer afgedankte apparaten te laten inleveren voor recycling. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction. Producenten die zich inspannen voor inzameling en recycling van ‘e-waste’ noemen de uitkomsten uit het onderzoek ‘hoopgevend’. Ze verwachten dat consumenten meer gaan recyclen.

Momenteel wordt zo’n 50 procent van alle afgedankte apparaten ingezameld. Die worden gerecycled. De rest dus niet, en dat is zonde, want in afgedankte apparaten zitten veel grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt. Een oude laptop of oude ijskast bestaat uit allerlei materialen: koper, aluminium, ijzer, plastics, glas en meer. Uit honderd kilo aan ingezamelde apparaten kan zo’n tachtig kilo aan grondstoffen worden teruggewonnen.

Er is nog veel potentie om mensen meer afgedankte apparaten te laten inleveren voor recycling . “Een ruime meerderheid van de Nederlanders (zes op de tien) geeft aan dat wanneer zij zeker zouden weten dat de grondstoffen in oude apparaten gebruikt worden voor het maken van nieuwe producten, zij deze vaker dan nu zouden inleveren om te recyclen.” Dat zegt Cecilia Keuchenius onderzoeker bij Motivation, dat onder een representatieve groep van ruim 1.000 Nederlanders onderzocht wat zij denken over en doen met afgedankte apparaten.

Consumenten kunnen hun oude apparaten inleveren bij een van de 13.000 Wecycle inleverpunten van de stichting in Nederland. Die staan bij milieustraten, supermarkten, bouwmarkten en zelfs kinderboerderijen. Er is altijd een inleverpunt in de buurt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.