Ads Top

Duurzame producten van bermmaaisel


De provincie Zuid-Holland start met een pilot waarbij het maaisel van de bermen langs de provinciale wegen wordt verwerkt tot duurzame producten zoals zeep, meubelpanelen en een bodemverbeteraar.

De pilot wordt uitgevoerd door Spaak Circular Solutions. Zo krijgt het maaisel van de maaironde in september een hoogwaardige en duurzame bestemming.

Bermen langs provinciale wegen worden af en toe gemaaid. Vanwege de veiligheid, maar ook voor verbetering van de biodiversiteit. Daarvoor is het belangrijk dat het maaisel niet blijft liggen en het wordt dus afgevoerd. In het maaisel zitten echter nog veel waardevolle stoffen. De provincie start daarom een pilot waarbij die stoffen eruit worden gehaald en gebruikt worden voor nieuwe producten. Spaak Circular Solutions, eerder deelnemer aan het startup-programma van de provincie, heeft hiervoor een innovatieve techniek ontwikkeld. Zo halen zij eiwitten en vezels uit het maaisel. De eiwitten worden verwerkt in zeepjes, ter vervanging van chemische stoffen, en de vezels worden verwerkt tot meubelpanelen. Ook ontwikkelen ze de bodemverbeteraar ‘biochar’, die ervoor zorgt dat het water beter in de bodem kan weglopen. Ook wordt naar toepassing in infrastructurele projecten gekeken, zoals het verbeteren van de bodem in een rotonde.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.