Ads Top

Database voor hergebruik grondstoffen levert miljoenenbesparing op

 

Netbedrijven delen kabels, transformatoren en andere materialen voor de netten met elkaar om ze waar mogelijk opnieuw te gebruiken. Voor deze recycling is een speciale database ingericht met beschikbare onderdelen en grondstoffen.

De eerste helft van dit jaar leverde de herinnzet ruim 8 miljoen euro op. Daarnaast is het een gedeeltelijke oplossing voor de huidige materialen-schaarste.

Al eerder ontwikkelden de netbeheerders een grondstoffenpaspoort voor netcomponenten. Het delen en recyclen van grondstoffen en onderdelen was een logisch vervolg. Vorig jaar werd op die manier ruim 13 miljoen euro bespaard; dit jaar wordt een hogere opbrengst verwacht.

De beschikbare materialen en componenten bij de netbeheerders worden opgenomen in een zogenaamde raw material database. Een digitale omgeving waar de grondstofdata van beschikbare componenten veilig en overzichtelijk staan opgeslagen. Daardoor kunnen netbeheerders efficiënter samenwerken bij recycling en herinzet. De database is ontwikkeld door specialisten van Ksandr, een door de netbeheerders opgerichte onafhankelijke stichting. Ksandr ontwikkelde eerder al een database voor het opslaan en delen van storingsinformatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.