Ads Top

Minder dan een derde kunststofverpakkingen is goed recyclebaar


Het aandeel goed recyclebare kunststofverpakkingen is de afgelopen 7 jaar nauwelijks toegenomen.
Gedetailleerd onderzoek naar het ontwerp van de kunststofverpakkingen op de Nederlandse markt wijst uit dat op dit moment 27 procent van deze verpakkingen goed recyclebaar zijn. Dit constateert Wageningen University & Research in een onderzoek in opdracht van NVRD.

Er zijn echter verpakkingen die relatief simpel aan te passen is tot een goed recyclebare variant. Dat is maar liefst 29 procent van het totaal en zou een flinke sprong voorwaarts betekenen. Het gaat hier vooral om verpakkingen waarvan de ontwerp-details kunnen worden verbeterd, zoals de juiste keuze aan etiketten, doppen, lijmen, etc.

Aan de andere kant is ongeveer een kwart van de verpakkingen moeilijk aan te passen. Enerzijds gaat het hierbij om verpakkingen die te klein zijn om goed te kunnen worden gesorteerd en gerecycled. Anderzijds om verpakkingen die moeilijk te vervangen zijn omdat de verpakking de houdbaarheid van het product verlengt en daardoor voedselverspilling voorkomt, bijvoorbeeld kaas- en vleeswarenverpakkingen. Er zijn nog geen geschikte recyclebare alternatieven voor deze verpakkingen op de markt, en een kant en klare oplossing is voor deze bedrijven dus nog niet beschikbaar.

Tenslotte is er nog een groep kunststofverpakkingen waarvoor nog geen recyclingtechnologie op grote schaal beschikbaar is, zoals de PET schalen (waarin bijvoorbeeld vlees en vis verpakt worden) en PS verpakkingen. Als deze recyclingtechnologieën in de komende jaren verder ontwikkelen en toegepast worden, kunnen deze verpakkingen in de toekomst ook als recyclebaar gekenmerkt worden. Echter, dan zullen ook deze verpakkingen ontworpen moeten worden voor de recyclingketen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.