Ads Top

Minder afval en meer hergebruik van grondstoffen

Vanaf 1 januari is Diftar in Middelburg ingevoerd. Dat betekent apart betalen voor de aanbiedingen van restafval.

In 2021 wordt het aantal aanbiedingen gemeten en deze worden dan bij de aanslag in 2022 verrekend. Het nieuwe inzamelen zorgt voor minder afval en meer hergebruik van grondstoffen. De eerste resultaten zijn erg positief.

De variabele tarieven gelden alléén voor restafval. Voor ander huishoudelijk afval zoals plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken (PMD), groente-, fruit-, tuinafval en etensresten GFT, textiel, glas en papier wordt geen tarief per keer gerekend. De kosten voor de inzameling en verwerking van deze afvalstromen zit al verwerkt in het vaste tarief. Dat geldt ook voor de kosten voor de milieustraat.

Daarnaast houdt de gemeente bij hoe vaak huishoudens restafval weggooien. Hiervoor wordt een tarief per keer gerekend. De hoogte daarvan hangt af van het inzamelmiddel: voor een grote rolcontainer van 240 liter is dat € 8,00, voor een kleine rolcontainer van 140 liter is dat € 4,67 en voor het storten in een verzamelcontainer is dat € 1,33. Zo betaalt iedereen per liter evenveel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.