Ads Top

Zuid Holland investeert in innovatieve aanpak plastic afval

De provincie ondersteunt vier initiatieven die een bijdrage leveren aan het verminderen van plastic in het milieu. Via het programma P>ACT ontvangen drie samenwerkingsprojecten 150.000 euro om hun initiatief verder te brengen. Daarnaast heeft de provincie een bijdrage geleverd aan de Shoreliner, een installatie die plastic uit het water vist.

Plastic is in ons leven niet meer weg te denken: we gebruiken het voor van alles. Maar dit zorgt voor grote problemen voor mens en milieu, denk aan de plastic soup. Voor de aanpak hiervan is samenwerking cruciaal. Tussen overheden – plastic houdt zich niet aan grenzen – en met bedrijfsleven en kennisinstellingen. De provincie probeert dit soort samenwerkingen tot stand te brengen en investeert in innovatieve initiatieven die bijdragen aan de aanpak van het probleem.

Vrijdag 31 januari gingen vier nieuwe initiatieven van start. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Economie en innovatie, Gezond en veilig) liet samen met wethouder Paul Boogaard de Shoreliner te water in gemeente Hoeksche Waard. Deze installatie vist plastic uit het water voordat het op de oevers belandt of de zee instroomt. Ook wordt de hoeveelheid en samenstelling van het plastic onderzocht. De Shoreliner is ontwikkeld door ingenieursbureau Tauw en won in de Rotterdamse Haven al de prijs voor het meest duurzame havenproject. De Shoreliner krijgt nu een half jaar een plek in Strijensas en verhuist daarna naar een locatie aan de kant van Goeree-Overflakkee.

Eerder die dag reikte Bom-Lemstra al 50.000 uit uit aan drie verschillende projecten die een oplossing hebben voor het probleem met plastic, via de Pact naar Act (P>Act) Challenge:
Shared Packaging: Herbruikbare verpakking voor thuisbezorgd restaurants.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.