Ads Top

Jongeren willen afval in 2019 beter scheiden

Jongeren gooien hun goede voornemens in de prullenbak. Maar dan wél netjes gescheiden. Bijna 30 procent van de Nederlanders jonger dan 30 jaar heeft zich namelijk voorgenomen afval dit jaar beter te scheiden. Nederlanders van 30 jaar en ouder zijn al goed bezig. Bijna driekwart geeft aan afval op de juiste manier in te zamelen. Ook tijdens de feestdagen verslapt de aandacht voor afvalscheiding niet. Hoewel 60 procent van de Nederlanders aangeeft in de periode rond Kerst en Oud & Nieuw meer afval te produceren dan normaal, blijft 7 op de 10 het afval apart inzamelen. We gooien eind december voornamelijk meer plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD) weg. Daarnaast moet bijna de helft van de Nederlanders een keer extra naar de glasbak. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders over hun afvalproductie en -scheiding rond de feestdagen, in opdracht van SUEZ, specialist in afval- en grondstoffenmanagement.

Feestdagen of niet, Nederlanders blijven hun afval het hele jaar door netjes scheiden. Toch is er een aantal afvalsoorten die tijdens de feestdagen als lastig worden ervaren. Nederlanders weten niet goed wat ze aan moeten met (kapotte) kerstversiering , oliebollen(frituur)vet en de opvulsliertjes in een kerstpakket. Met voedselresten weten we dan wel weer raad. Driekwart van de Nederlanders kookt in de dagen na Kerst en Oud & Nieuw met restjes. Wat betreft alternatieven om minder afval te produceren tijdens de feestdagen staan Nederlanders vooral open voor regifting en het hergebruiken van kerstversiering. Vier op de tien Nederlanders vindt regifting – een cadeau waar je niet zo blij mee bent geven aan een ander - een goede manier van afvalbeperking. Meer dan de helft ziet het hergebruiken van kerstversiering als oplossing, bijvoorbeeld door kerstversiering te ruilen met vrienden of familie of naar de kringloopwinkel te brengen. Alternatieven als de adoptie-kerstboom en cadeaus inpakken met gebruikt cadeaupapier zijn minder populair.

Nu de feestdagen voorbij zijn, gaan Nederlanders enthousiast verder met het apart inzamelen van afval. Driekwart geeft aan hun afval op de juiste manier te scheiden. Koploper is oud papier, maar liefst 9 op de 10 zamelt deze afvalsoort apart in. Daarna volgen glas, textiel en plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD). Gft wordt het minst apart aangeboden. Onder Nederlanders geeft 64 procent aan één of meerdere goede voornemens voor 2019 te hebben op het gebied van afval. De goede voornemens die het meest genoemd worden zijn minder overbodige producten te kopen die toch in de afvalbak verdwijnen, en geen producten van wegwerpplastic meer aan te schaffen.

Nederlanders vinden afval scheiden belangrijk, maar in de praktijk ook lastig. Hoewel driekwart van de Nederlanders hun afval op de juiste manier denkt te scheiden, lijkt de juiste kennis soms te ontbreken. Maar liefst 87 procent is er niet van op de hoogte dat producten van wegwerpplastic bij het restafval horen en niet in de PBD afvalbak. Ook denkt 90 procent dat een kapot wijnglas in de glasbak hoort, terwijl ook hier het restafval de juiste bestemming is. Bovendien geeft 60 procent aan weleens iets bij het gewone huisvuil te gooien wat er niet hoort. Vooral onder jongeren schort het aan kennis over afvalscheiding. 80 procent gooit weleens iets ‘verkeerd’ weg, tegenover slechts 44 procent van de Nederlanders van 60 jaar en ouder.

Anthonita van Egmond, communicatie manager bij SUEZ, is blij dat het onderzoek aantoont dat Nederlanders afval scheiden ook tijdens de hectische feestdagen belangrijk vinden: “Door afval op de juiste manier te scheiden is het mogelijk om afval een nieuw leven te geven als grondstof, waardoor het verwerkt kan worden in nieuwe producten. Ondanks dat we goede intenties zien onder de Nederlanders ontbreekt het hen soms aan kennis, waardoor niet al het afval in de juiste afvalbak belandt. Het blijft daarom belangrijk om mensen goed te informeren over de juiste manier van afvalscheiding en de waarde van hun eigen afval.”



Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.