Ads Top

Leerlingen scheiden afval in de klas

Sinds kort scheiden alle leerlingen en docenten van De Bosrank in Hoofddorp op school hun afval. Wethouder John Nederstigt heeft het officiële startsein gegeven voor dit duurzame initiatief. Het programma is een samenwerking tussen de school, de gemeente Haarlemmermeer en Meerlanden met als doel om kinderen te leren dat goed gescheiden afval grondstof is voor nieuwe producten.

Met de start van het recycle-educatieprogramma is De Bosrank één van de negen scholen in Haarlemmermeer die vier afvalstromen in de klas scheidt: groenafval, papier, plastic & drinkpakjes en restafval. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren afval te scheiden, het is een onmisbaar onderdeel van het verduurzamen van onze school. De kinderen zijn heel gemotiveerd: een schone, groene omgeving staat bij onze Leerlingenraad hoog op de actielijst,” aldus een trotse directrice Susanne Pedersen.

In 2013 introduceerde Meerlanden het recycle-educatieprogramma voor basisscholen. Dit programma verbindt twee belangrijke aspecten rondom afval scheiden –logistiek en educatie. Het afval uit alle klassen wordt voortaan gescheiden in verschillende stromen in gekleurde afvalbakken: groenafval, papier, plastic & drankkartons en restafval. Bij de school wordt dit afval vervolgens gescheiden opgehaald zodat het grondstof wordt voor nieuwe producten. Binnen het programma krijgen alle klassen daarnaast onderwijs over afval, grondstoffen en energie.

De gedachte achter het programma is dat kinderen afval gaan zien als grondstof en dat ze het normaal gaan vinden afval te scheiden, ofwel te recyclen. Zij voeden op hun beurt hun omgeving weer op. In de toekomst kan de school met aparte inzamelacties voor bijvoorbeeld e-waste of textiel geld verdienen waarmee investeringen gedaan kunnen worden voor verdere verduurzaming van de school. Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.