Ads Top

Oude lamp nog vaak in vuilnisbak

Hoewel steeds meer Nederlanders lampen inleveren voor recycling, geeft een derde van de consumenten toe hun oude lampen nog steeds in de vuilnisbak of glasbak te gooien. Dat blijkt uit het ‘Nationaal Verlichtingsonderzoek’ in opdracht van stichting LightRec onder meer dan 1000 consumenten. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat vooral mannen en jongeren nog niet altijd weten waar een oude lamp thuishoort. Consumenten die hun oude lamp wel op de juiste plek inleveren, kiezen het vaakst voor inleveren in de winkel (45%), gevolgd door de milieustraat (27%).

Hoewel er inmiddels bij 3600 winkels inzamelbakken staan voor verlichting, weet een kwart van de consumenten nog niet dat ook oude lampen moeten worden ingeleverd voor recycling. Daarnaast weten veel consumenten een ledlamp niet van een gloeilamp of spaarlamp te onderscheiden. “Ook op het kennisniveau valt dus nog een wereld voor ons te winnen”, aldus Gied van Hoorn, directeur van LightRec, de stichting die opdrachtgever is voor de inzameling en recycling van verlichting.

“Inmiddels kun je bij elke winkel die lampen verkoopt, ook je oude lamp inleveren. Belangrijk, want verlichting kan bijna volledig worden gerecycled en zo komen schadelijke stoffen zoals kwik niet in het milieu terecht. Niet in de vuilnisbak gooien dus. Daar komt bij dat vanaf 2018 ook armaturen (het omhulsel waar je de lamp indraait, red.) wettelijk gezien ingeleverd moeten worden voor recycling. Breng dus de lamp en het ‘peertje’ zelf naar de inzamelbak in de winkel of de milieustraat.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.