Ads Top

Ministerie subsidieert restafvalbeleid Maastricht

Wethouder André Willems (Stadsbeheer) heeft vanmiddag in Eindhoven een bestuursovereenkomst met het ministerie van Infrastructuur en Milieu getekend om het restafval te halveren. In deze overeenkomst legt Maastricht zichzelf op om het restafval terug te dringen van 114 kilo per inwoner per jaar nu naar 57 kilo in 2020. Het ministerie steunt Maastricht in deze ambitie met een subsidie van 50.000 euro voor de uitwerking van het plan. Maastricht is daarmee, samen met Son en Breugel, de eerste Nederlandse gemeente die een dergelijke ambitie vastlegt in een overeenkomst met het ministerie, dat hoopt snel ook andere gemeenten hiertoe te bewegen.

“We hebben een hele goede naam als het gaat om afvalscheiding. Van de 32 grote gemeenten in Nederland neemt Maastricht de tweede plaats in met een scheidingspercentage van 72 procent. Het tariefdifferentiatiesysteem dat wij toepassen wordt inmiddels als een voorbeeld in het hele land gezien. Het volgt het principe ‘de vervuiler betaalt’. Door het nog verder terugdringen gaan de inwoners minder betalen voor de afvalstoffenheffing”, aldus wethouder AndrĂ© Willems.

Het ministerie wil een omwenteling op afvalgebied realiseren: namelijk van een zogeheten lineaire economie naar een circulaire economie. Dat wil zeggen dat afval zoveel mogelijk hergebruikt wordt.
Grondstoffen worden immers steeds schaarser. De winning gaat ten koste van het milieu en de leefbaarheid. Op langere termijn is dat onhoudbaar. Een belangrijk middel om dit tegen te gaan is het voorkomen van afval door preventie en het slimmer inzamelen en recyclen van huishoudelijk afval. Op die manier is het mogelijk de daarin aanwezige grondstoffen te hergebruiken voor nieuwe producten.

In het zogeheten VANG-beleid (Van Afval Naar Grondstof) wil het ministerie met zoveel mogelijk gemeenten een overeenkomst sluiten om het restafval terug te brengen tot 100 kilo per persoon per jaar in 2010. Wethouder Willems: “Maar Maastricht gaat verder. Wij durven de ambitie aan om er 57 kilo van te maken; een scheidingspercentage van 85 procent. Dat hebben we gisteravond ook zo afgesproken met de raad. Het past in het met de raad gemaakte plan om te komen tot een afvalloze stad in 2030 en op die manier bij te dragen aan het streven in dat jaar een klimaatneutrale stad te zijn.”

In totaal heeft het ministerie voor het VANG-beleid 500.000 euro aan subsidie beschikbaar. 38 Gemeenten hebben inmiddels een aanvraag ingediend, waarvan er twaalf zijn toegekend. Het maximaal te verkrijgen bedrag is 50.000 euro. Maastricht heeft in Eindhoven als eerste de overeenkomst kunnen tekenen, omdat de ambitie gekoppeld wordt aan een effectieve aanpak waar burgerparticipatie en cocreatie een belangrijk onderdeel van zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.