Ads Top

SaXcell staat voor internationale doorbraak in modewereld

Onderzoekers van Saxion zijn erin geslaagd een garen te ontwikkelen dat voor 100% is gewonnen uit katoenafval. De vinding - SaXcell - is het antwoord op een gigantisch probleem: de jaarlijkse afvalberg van 25 miljoen ton katoenen kleding.

SaXcell is een uitvinding van Gerrit Bouwhuis en Ger Brinks, verbonden aan het lectoraat Smart Functional Materials van Saxion in Enschede. Zij kregen in 2011 het idee om cellulose te onttrekken aan afvalkatoen en daarvan een vezel te maken. In 2012 produceerden ze een kleine hoeveelheid SaXcell en in 2014 zelfs 55 kilo, waarbij meer dan 98% van het afvalkatoen daadwerkelijk gebruikt is. Nu is het voor het eerst gelukt een doek te weven van SaXcell. Het Arnhemse modemerk Humanoid verwerkte het eerste doek gemaakt SaXcell tot een kledingstuk.

Een doek gemaakt van SaXcell is vorige week tentoongesteld op de Dutch Design Week in Eindhoven. Op 12 november onthult Saxion het doek in New York, tijdens een vergadering van de Sustainable Apparel Coalition: een bijeenkomst waar de grootste modemerken in de wereld aanwezig zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.