Ads Top

Afvalinzamelgame in Heerlen

De gemeente Heerlen was in het kader van de campagne Heerlen Schoon op zoek naar een onorthodoxe oplossing voor jongeren en de zwerfafvalproblematiek. Bewustwording was het hoofddoel. Daarnaast, als het even kon, daadwerkelijk minder (zwerf)afval en uiteindelijk gedragsverandering. Met die uitdagende vraag gingen de Heerlense ondernemers Bart Temme en Egid van Houtem aan de slag. Hun antwoord: een game.

Na 1 jaar onderzoek, design en ontwikkeling worden maandag de recyclemachines aangezet voor zo’n vijfduizend leerlingen. Wie de flashy kleuren wegdenkt, zou er zomaar de flessenautomaat uit de supermarkt in kunnen herkennen. En dat klopt, want dat is de oorsprong van de automaat van marktleider Tomra. Zij leveren het platform en de machines voor de game en ondersteunen deze pilot.

In de komende periode wordt er namelijk voortdurend gemeten wat de effecten zijn van het gebruik van de machine en hoe de game wordt gespeeld. Temme: “Straf werkt op de korte termijn, maar leidt niet tot gedragsverandering op de lange termijn. Wij willen Heerlen op de lange termijn schoon houden. Daarom zal de game zich voortdurend ontwikkelen; zo maken we het leuk en effectief”


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.