Ads Top

Telecommarkt verspilt jaarlijks ruim een miljard euro aan goud

In Azië en Afrika belanden jaarlijks honderden miljoenen mobieltjes op de vuilnisbelt, ondanks de waardevolle metalen die ze bevatten. Ter plekke verwerken kan niet omdat er geen recyclingfabrieken in de buurt zijn. Closing the Loop maakt als eerste bedrijf ter wereld van dit afvalprobleem een recyclingkans door middel van urban mining. Het bedrijf betaalt individuen, ondernemers en kerken in ontwikkelingslanden om de telefoons in te zamelen. De aanpak werd op 29 maart door Tegenlicht in beeld gebracht.

In 2014 werden wereldwijd bijna twee miljard mobiele telefoons verkocht, die gemiddeld 1,5 jaar lang gebruikt worden. Nederlanders zijn relatief braaf als het gaat om recycling van hun versleten mobieltjes, maar in ontwikkelingslanden ligt de situatie helemaal anders en wordt elektronisch afval gewoonweg gedumpt. Gevolgen zijn onder andere schade aan gezondheid en het milieu - en er gaat jaarlijks voor ruim een miljard euro aan recyclebaar goud verloren. De Nederlandse sociale onderneming probeert de telecom sector mee te bewegen richting een oplossing.

Volgens Joost de Kluijver, oprichter van Closing the Loop, is het tijd dat de sector haar verantwoordelijkheid neemt en helpt verspilling en vervuiling te voorkomen. "Ondanks dat elektronisch afval al tijden een bekend probleem is, wordt er in de telecomsector nog maar weinig concreets gedaan in Azië en Afrika. Inzameling en veilige verwerking van mobieltjes biedt alleen maar voordelen, ook voor de sector zelf. We zijn een petitie gestart om eerst de Nederlandse providers snel mee te krijgen."

In één van de ontwikkelingslanden, Ghana, proberen dagelijks 70.000 mensen te overleven door met primitieve middelen kostbare metalen uit enorme hopen elektronisch afval te vissen. Het afval wordt verbrand waarbij giftige stoffen en zware metalen vrijkomen die mens en dier schaden. Zo wordt kostwinning opeens een oorzaak van gezondheidsproblemen.Closing the Loop zag een mogelijkheid om dit onderdeel van de mobiele industrie te verduurzamen. Een oud mobieltje heeft namelijk een materiaalwaarde van ongeveer 70 cent, waarbij goud circa 90% van die waarde vertegenwoordigd. Door mensen in ontwikkelingslanden te betalen voor ingezamelde afvaltelefoons wordt lokaal duurzaam ondernemerschap gestimuleerd én wordt het afvalprobleem een kans op inkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.