Ads Top

Plasticvissen op de Amsterdamse grachten

Wethouders Choho (Duurzaamheid) en Kock (Waterbeheer) openden op 20 maart het ‘plasticvisseizoen’ op de Amsterdamse grachten. Ze voeren mee op de boten van de Plastic Whale, een organisatie die zich inspant voor het verwijderen van plastic drijfvuil uit de grachten. Het plasticvisseizoen loopt vanaf maart tot en met september.

In de zomer komt er meer drijfvuil binnen dan in de winter. Vooral in de binnenstad - bij de Wallen, het Anne Frankmuseum, en op de Prinsengracht. Mensen zitten aan het water en er belandt van alles in de gracht: zakjes, bakjes, blikjes en flesjes. Maar ook de boten op het water zorgen voor extra afval. Het waait van boord of wordt zelfs overboord gegooid. Om er voor te zorgen dat onze grachten geen vuilnisbak worden, zet Plastic Whale zich in voor het verwijderen van het afval uit de grachten. Na afloop wordt het plastic gescheiden en gerecycled.

De vloot van Plastic Whale bestaat inmiddels uit drie boten. Deze zijn allemaal gemaakt van opgevist plastic. De boten vormen de eerste plasticvissersvloot ter wereld, zijn elektrisch en worden voor 50% door zonne-energie aangedreven. Amsterdammers kunnen de boten van Plastic Whale ook huren, bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje, om zelf aan de slag te gaan met plasticvissen.

Grote evenementen die ook op het water plaatsvinden, als Koningsdag en de Gay Pride, geven veel extra afval. De dag na Koningsdag gaat Plastic Whale daarom weer de grachten op om het plastic uit de gracht te halen. Op deze dagen varen de boten van Waternet ook mee.

Amsterdammers die de dag Koningsdag willen helpen met het plasticvissen, kunnen zich hiervoor aanmelden bij Plastic Whale.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.