Ads Top

Zoetermeerse sportclubs zetten speciale afvalbakken in om afval te scheiden

Met het onthullen van een speciale afvalcontainer trapten Kamerlid Stientje van Veldhoven en de Zoetermeerse wethouder Robin Paalvast de landelijke campagne "Een schone club scoort beter" af. Deze campagne, gericht op het bestrijden van zwerfafval en het stimuleren van afvalscheiding bij sportcomplexen, startte bij het Van Tuyllpark. Zoetermeer telt 7 grote sportcomplexen waar zo'n 70 clubs gebruik van maken. De nieuwe verzamelcontainer, waarbij plastic, blikjes en drankenkartonnetjes gescheiden kan worden weggegooid, wordt bij de 7 sportcomplexen geplaatst.

Van Veldhoven (lid van de Vaste Kamercommissie Milieu) is enthousiast over het initiatief: "94% Van de Nederlanders ergert zich aan zwerfafval. De sportclub is de prima plek om het probleem aan te pakken. Een schone club leidt tot een schone buurt en een schone buurt leidt weer tot een schoon dorp of schone stad. Daarnaast kan afvalscheiding de clubs ook nog eens wat opleveren."

"Het begint allemaal bij het creëren van afvalbewustzijn", aldus Robin Paalvast, wethouder van onder andere Groen en Duurzaam in de gemeente Zoetermeer. "Afvalbewustzijn leidt tot betere afvalscheiding en een vermindering van zwerfafval. Het is dan ook logisch dat wij de sportclubs in Zoetermeer daar graag bij ondersteunen. Hier komen jong en oud samen en met elkaar gaan wij graag deze uitdaging aan."

Ongeveer tweederde van het afval op een sportclub bestaat uit plastic, blik en drankenkarton. Door het afval gescheiden aan te bieden, kan een aanzienlijke besparing worden gerealiseerd. Daarnaast stimuleert Zoetermeer de sportclubs samen met hun leden en de gemeente de sportcomplexen zwerfafvalvrij te maken en te houden. Dit zorgt voor een fijner, veiliger en beter gevoel op de club.

Elke gemeente kan jaarlijks gebruik maken van een vergoeding voor de extra aanpak van zwerfafval. In totaal is een bedrag van 20 miljoen te verdelen, omgerekend Euro 1,19 per inwoner. Deze regeling is bedoeld om gemeenten die actief zijn in de aanpak van zwerfafval extra te stimuleren. De zwerfafvalvergoeding wordt betaald door het verpakkende bedrijfsleven. De Gemeente Zoetermeer zal de sportclubs met de inzet van de zogeheten Zwerfafvalvergoeding een duwtje in de rug geven om hun afval te scheiden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.