Ads Top

Haven van Rotterdam is voorloper in registratie scheepsafval

Met de app M2HAMIS kan de verplichte registratie van scheepsafval nu ook mobiel. Door de digitalisering is papier niet meer nodig en wordt fraude met afvalstromen voorkomen. Dit is goed voor het milieu en bespaart zowel afvalinzamelaars als Havenbedrijf Rotterdam veel tijd.

Vanaf dit jaar kunnen grote en kleine inzamelaars via ieder toestel zoals computer en tablet gemakkelijk hun afval registreren in het Haven Management Informatie Systeem (HAMIS). Doordat handmatig invullen door de afvalinzamelaar en overtypen door het Havenbedrijf niet meer nodig is wordt veel tijd bespaard en de kans op fouten gereduceerd. Ook kan direct de registratie op het schip gecontroleerd worden waarmee fraude wordt voorkomen. De Haven van Rotterdam is hiermee pionier en wereldwijde voorloper.

Het scheepsafvalverdrag (CDNI), dat het milieu en de veiligheid op binnen- en buitenlandse wateren beschermt, vermeldt de registratievoorwaarden. HAMIS verzamelt de verplichte gegevens.

Op dit moment registreert de inzamelaar in drie fasen: vertrek naar het schip, overdracht afval en de facturering in HAMIS. Niet alleen bij de gebruiker maar ook bij de operationele medewerkers is veel administratieve last weggenomen doordat alle meldingen nu elektronisch gaan. In de toekomst is uitbreiding naar andere gegevens eenvoudig mogelijk.

GMT bouwde HAMIS met de ontwikkelomgeving OpenEdge van softwarebedrijf Progress. Dat is software die snelle en eenvoudige ontwikkeling en implementatie van applicaties mogelijk maakt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.