Ads Top

Nieuw kenniscentrum voor onderzoek naar duurzame plastics

TNO en de provincie Limburg lanceren het Brightlands Materials Center, een nieuw onderzoekscentrum op het gebied van plastics. Het nieuwe materialencentrum is gevestigd op Brightlands Chemelot Campus in Geleen en heeft toegang tot een internationaal netwerk van aangesloten universiteiten en bedrijven. In gezamenlijke onderzoeksprogramma's gaan topwetenschappers en specialisten uit de industrie samenwerken aan duurzame technologische innovaties op het gebied van plastics. Gezamenlijk investeren partners 45 miljoen euro over een periode van vijf jaar.

Het nieuwe centrum is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het meest innovatieve kenniscentrum op het gebied van polymere materialen in Zuidoost-Nederland. Er is een snel groeiende interesse van bedrijven en instellingen om zich aan te sluiten bij het nieuwe centrum. Op dit moment hebben achttien bedrijven hun intentie uitgesproken om samen te werken met het Brightlands Materials Center.

Het Brightlands Materials Center is een publiek-private samenwerking die past in de scope van de Topsector Chemie. In het nieuwe materialencentrum worden de strategische richting (Roadmap) van de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) en die van de Topsector Chemie op gebied van polymere materialen met elkaar verbonden. Het delen van elkaars vaardigheden en netwerken zal de innovatiekracht op het gebied van materialen verder versterken.

Het nieuwe materialencentrum zal de uitdagingen van de 21ste eeuw aangaan door wetenschappelijke kennis toe te passen op vragen vanuit de maatschappij of uit de industrie. Topwetenschappers en professionals uit de industrie zullen met studenten samenwerken in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s op het gebied van duurzame verpakkingen, lichtgewicht mobiliteit, elektronica op basis van polymeren, 3D-printen en recycling. Het programma op het gebied van 3D-printen start direct met zestien promovendi en drie wetenschappers om de specifieke eisen te onderzoeken waaraan materialen moeten voldoen om hoogwaardige toepassingen te kunnen maken voor biomedisch of industrieel gebruik.

Het Brightlands Materials Center heeft een internationaal academisch en industrieel netwerk en biedt hightech apparatuur en een fysieke ontmoetingsplaats aan op Brightlands Chemelot Campus. Door de technologieën van aangesloten partners te combineren, kan het Brightlands Materials Center ontwikkelingstijden verkorten. Als bruisende community stimuleert het centrum het ontwikkelen van kennis van plastics en het realiseren van nieuwe ideeën over innovatieve toepassingen in de praktijk. Het Brightlands Materials Center wil een open en vooruitstrevende  gemeenschap zijn en nodigt studenten, ondernemers, universiteiten, kennisinstellingen en bedrijven uit zich aan te sluiten.

De stuurgroep van het nieuwe materialencentrum wordt gevormd door vertegenwoordigers van TNO en van Chemelot Scientific Participations, die de Provincie Limburg vertegenwoordigt. Marnix van Gurp (Brightlands) en René Corbeij (TNO) zijn benoemd tot Managing Directors van het nieuwe centrum.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.