Ads Top

Mansveld wil afvalscheiding in flats verbeteren

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu (IenM) heeft in Almere het startsein gegeven voor het project ‘Verbeteren afvalscheiding- en inzameling in hoogbouw’. Daarmee streven IenM,  Almere, de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en een aantal afvaldiensten naar een betere afvalscheiding die ook nog eens eenvoudig is uit te voeren voor bewoners van appartementen en flats.

Voor een flatbewoner is het minder gemakkelijk zijn afval te scheiden dan voor iemand die in een rijtjeshuis woont. Op de meeste balkons is onvoldoende plaats om verschillende afvalbakken voor bijvoorbeeld etensresten, plastic, papier en restafval neer te zetten.

Het project van IenM en de steden bestaat uit diverse onderzoeken en proeven. Daaruit moet naar voren komen welke manier van afvalscheiding voor flatbewoners het beste werkt. Zo is Almere begonnen met het plaatsen van aparte ‘afvalboeien’  waarin zij hun groente- en fruitafval kwijt kunnen. Zij heeft de ambitie om een stad zonder afval te worden.  Almere wil in 2020 gemiddeld 50 kilo restafval per persoon per jaar overhouden.  Dat is nu circa 226 kilo. Almere en de andere steden beginnen later dit jaar nog diverse proeven om te ontdekken wat het beste werkt voor hun bewoners.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2013 blijkt dat gemeenten met veel hoogbouw zoals Amsterdam en Rotterdam (meer dan 60%) gemiddeld 350 kilo restafval per inwoner per jaar hadden. Gemeenten met weinig hoogbouw (minder dan 15%)  zoals Gilze en Rijen, Haaren, Peel en Maas hadden gemiddeld 197 kilo restafval per inwoner per jaar. Almere heeft bijna een kwart aan hoogbouw: 24,8%.

Hoe meer afval wordt gescheiden, des te beter en meer er gerecycled kan worden. Dat betekent  een lager verbruik van grondstoffen. Het hoogbouwproject van de steden is een bijdrage in het streven van staatssecretaris Mansveld om huishoudelijk afval voor 75% te scheiden in 2020. Om dat te bereiken hebben Mansveld en gemeenten vorig jaar het Uitvoeringsprogramma VANG Huishoudelijk Afval ondertekend waarvan dit hoogbouwproject een van de eerste stappen is die wordt genomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.