Ads Top

Kunststof koffiebekertje nog steeds duurzame drinkbeker

Wageningen University heeft in het kader van haar project 'Duurzame Verbekering' een tweejarig onderzoek afgerond naar de invoering van biologisch afbreekbare koffiebekertjes. Ondanks de voorkeur van de Wageningen UR voor de bio-bekertjes, geven de resultaten weer dat het kunststof koffiebekertje - zeker wanneer het gerecycled wordt - nog steeds een duurzame drinkbeker is. Stichting Disposables Benelux, actief in het inzamelen en recyclen van kunststof bekertje, is uiteraard blij met deze resultaten.
In het onderzoek van Wageningen UR werden diverse drinkbekers voor warme dranken getoetst op een groot aantal belangrijke milieubelastende factoren. Bij eenmalig gebruik scoort de polystyreen drinkbeker beter op 6 van de 10 milieu-indicatoren dan de herbruikbare mok. Het is daarnaast een misvatting dat bio- of kartonnen bekers het best voor het milieu zijn. Bio-bekers worden in de praktijk nog niet gecomposteerd maar verbrand en kartonnen bekers zijn door de coating (nodig bij warme dranken) niet recyclebaar.
Stichting Disposables (SDB) werkt al meer dan 20 jaar aan het inzamelen en recyclen van kunststof koffiebekertjes via haar 'Retour-programma'. De stichting zorgt voor het ophalen en recyclen van de bekertjes waarbij recycling van de ingezamelde bekertjes in nieuwe producten wordt gegarandeerd. SDB richt zich op de zogenaamde mono-materiaalstromen: afvalstromen die niet of nauwelijks zijn vervuild door andere materialen. Hierdoor is nascheiding nagenoeg niet nodig en is herverwerking tot een hoogwaardig recyclaat voor nieuwe producten zeer goed mogelijk.
De tuinbouwsector gebruikt voor kleine planten bijvoorbeeld veel polystyreen trays. Deze zijn gemaakt van ingezamelde bekertjes. De bekertjes worden ook gebruikt als grondstof voor bijv. dvd-doosjes en dashboards.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.